Copyright El Deseo. Kuva: Manolo Pavón
Copyright El Deseo. Kuva: Manolo Pavón

Kärsimys ja kunnia

Kehollisuus

Elokuvassaan Kärsimys ja kunnia Almodóvar käsittelee kehollisuutta aikaisemmista elokuvistaan poikkeavalla tavalla. Elokuvan alussa nähdään animoitu jakso kehon kipupisteistä ja läpi elokuvan hän keskittyy tutkimaan sairastavaa kehoa, kehollista kipuilua ja sen henkisiä seuraamuksia sekä kehollisen kivun lamaannuttavia vaikutuksia taiteelliseen työskentelyyn.

  • Minkälaiseen lopputulokseen Almodóvar mielestäsi elokuvassa päätyy: onko kehollisesta kipuilusta ulospääsyä?
  • Voiko taide olla myös eräänlainen pakotie fyysisen kivun kahleista? Eroaako mielipiteesi Almodóvarin näkemyksestä?

Alberto tutustuttaa Salvadorin myös heroiiniin, jota hän alkaa ottaa säännöllisesti. Vaikka heroiini vapauttaa Salvadorin hetkellisesti fyysisestä ahdingosta, elokuva keskittyy näyttämään tämän huonosti voivaa kehoa: yskänkohtauksia ja hengenahdistusta sekä huonovointisuutta ylipäätänsä. Katsoja ikään kuin pakotetaan katsomaan kasvoja ja koko ruumista, joka ei voi hyvin. Näiden kaunistelemattomien kehonkuvien rinnalla elokuvan lapsuuskuvat näyttäytyvät erikoisen kauniina. Niitä kuvittaa aivan toisenlainen värimaailma ja kauneuden ylistäminen. Lähikuvat Penélope Cruzin säteilevistä kasvoista ja lapsuuden kodin koristaminen rakentavat tarinaa Salvadorin lapsuudesta.

  • Analysoi hetki elokuvan värimaailmaa. Almodóvar on tunnettu voimakkaiden värien käytöstä ja siitä, miten eri väreillä on suuri narratiivinen, kerronnallinen merkitys hänen elokuvissaan.
  • Millä tavalla Almodóvar käyttää tässä elokuvassa värejä vahvistaakseen Salvadorin elämän kirjaimellista harmautta?
  • Muistele elokuvan värejä, mitkä värit nousevat ensimmäisenä mieleesi? Pohdi mitä tunnetiloja ja merkityksiä nämä värit välittävät. Voit myös tehdä oman teoksen valitsemallasi tekniikalla (valokuvaamalla, maalaamalla tms.), jossa käytät värejä välittämään haluamaasi merkitystä.
Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Kärsimys ja kunnia

(Dolor y gloria)

Ohjaaja: Pedro Almodóvar

Maa: Espanja Vuosi: 2019

Kesto: 113min Ikäraja: 16

Levittäjä: Finnkino Oy

Näyttelijät:
Antonio Banderas , Asier Etxeandia , Cruz Penelope


Espanjalaisen elokuvan omaleimaisen legendan Pedro Almodóvarin katkeransuloinen tarina taiteilijaelämästä.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa