Copyright El Deseo. Kuva: Manolo Pavón
Copyright El Deseo. Kuva: Manolo Pavón

Kärsimys ja kunnia

Sensuaalisuus, eroottisuus

Almodóvarin elokuvia kutsutaan usein sensuaalisiksi tai eroottisiksi. Esimerkiksi kirjassa Spanish erotic cinema (Ed. Santiago Fouz-Hernández) Alejandro Melero analysoi ohjaajan elokuvia eroottisuuden kautta ja Sheena Scott näkee hänen toisistaan poikkeavienkin elokuvien kuuluvan ”sensuaalisen elokuvan” (sensual cinema) kuvastoon. 

Lukuisat analyysit ovat tarkastelleet homoseksuaalisuutta Almodóvarin elokuvissa Huono kasvatus ja Puhu hänelle. Lihan värinä on vahvasti eroottinen jännitysdraama, kun taas elokuvassa Kaikki äidistäni Almodóvar tutkii prostituutiota, rakkautta, kuolemaa ja seksuaalisuutta vahvojen naisnäyttelijäsuoritusten avulla. Kärsimys ja kunnia -elokuvassa nähdään, miten Salvador nuorena poikana pysähtyy katsomaan kotinsa remontoinnissa auttavan Eduardon alastonta kehoa. Kamera, joka pureutuu Salvadorin katseeseen, korostaa heräävää seksuaalisuutta, mutta jättää kuitenkin näiden tunteiden käsittelyn puolitiehen.

  • Millä tavalla Kärsimys ja kunnia käsittelee (heräävää) seksuaalisuutta Salvadorin henkilöhahmon kautta?
  • Miten Salvadorin aikuisena kokema seksuaalisuus selittyy lapsuusmuistoilla vai liittyvätkö lapsuusmuistot siihen millään tavalla?
  • Miksi, mielestäsi, Almodóvar ei tarkemmin pohdi 1960-yhteiskuntaa homoseksuaalisuuden näkökulmasta?

Myöhemmin elokuva jatkaa seksuaalisuuden tarkastelemista. Alberto, Salvadorin 32 vuotta vanhan elokuvan näyttelijä, jonka kanssa hän ei ole puhunut vuosikymmeniin, palaa tämän elämään, kun elokuva Sabor näytetään uudestaan paikallisessa elokuvateatterissa. Myöhemmin Alberto löytää Salvadorin kirjoittaman tekstin Addiction, jonka hän haluaa tehdä näytelmäksi. Tämä teksti ja sen esittäminen tuo puolestaan esiin Salvadorin menetetyn rakkauden 1980-luvun Madridissa. Se jopa johtaa tämän ja suuren rakkautensa jälleennäkemiseen, joka päätyy miesten kiihkeään suudelmaan.

  • Miten mielestäsi Almodóvar tutkii Salvadorin homoseksuaalisuutta aikuisena? Johtuuko Salvadorin ahdistuneisuus osittain siitä, että hänen rakkautensa kohteena oli mies, toisin sanoen, onko tukahdutettu homoseksuaalisuus hänen alakuloisuutensa yksi suuri syy? Perustele vastauksesi.

 

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Kärsimys ja kunnia

(Dolor y gloria)

Ohjaaja: Pedro Almodóvar

Maa: Espanja Vuosi: 2019

Kesto: 113min Ikäraja: 16

Levittäjä: Finnkino Oy

Näyttelijät:
Antonio Banderas , Asier Etxeandia , Cruz Penelope


Espanjalaisen elokuvan omaleimaisen legendan Pedro Almodóvarin katkeransuloinen tarina taiteilijaelämästä.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa