Kätilö

Genrenä sota ja romanttinen draama

Sotaelokuva on elokuvagenre, joka kertoo sodasta ja sodan aikaisista tapahtumista. Sotaelokuvat voivat olla fiktiivisiä tai dokumentaarisia tai jotain siltä väliltä. Usein sotaelokuvat ovat käsitelleet toista maailmansotaa tai Vietnamin sotaa. Sotien aikana tai pian sodan jälkeen sotaelokuvat toimivat sotapropagandana, joilla haluttiin glorifioida voittoja ja saada vihollinen näyttämään mahdollisimman pahalta ja raa’alta. Usein elokuvissa on saatettu kuvata toinen sodan osapuoli positiivisessa sävyssä.


Draama on elokuvagenre, jonka aiheet keskittyvät usein rakkauteen ja tunteiden käsittelyyn tietyn teeman ympäriltä. Draamalla on olemassa myös alagenrejä, joista yksi on romanttinen draama. Kätilö voidaan nähdä romanttisena draamana, rakkaustarinana, jonka tapahtumapaikkana on dramaattinen ja tunteita herättävä sotamiljöö.

1. Tehtävä
Keskustelkaa yhdessä näkemistänne sotaelokuvista.
Selvittäkää mitä eri sotia sotaelokuvat ovat käsitelleet niin Hollywoodissa kuin Suomessakin. Pohtikaa, miksi joistain sodista ei ole tehty paljon elokuvia?

Luettelo suomalaisista sotaelokuvista

IMDB:n lista 150 parhaimmasta sotaelokuvasta
 

2. Tehtävä
Pohtikaa yhdessä, miten Kätilö-elokuvassa kuvataan suomalaiset, saksalaiset ja neuvostoliittolaiset. Mitkä asiat puoltavat sitä, että saksalaiset kuvataan vihollisina? Mitkä asiat puoltavat puolestaan sitä, että neuvostoliittolaiset kuvataan vihollisina? Mitkä asiat ovat viholliskuvia vastaan?


3. Tehtävä

Alla on kaksi väitettä:

    Kätilö on sotaelokuva.
    Kätilö on romanttinen draama.

Kirjoittakaa väitteitä puoltavia sanoja, kommentteja ja asioita väittämän ympärille. Sanapilven keskelle kirjoitetaan ”Sotaelokuva”, jonka ympärille kootaan sitä puoltavia asioita. Toiseen sanapilveen kirjoitetaan keskelle ”Romanttinen draama”, jonka ympärille kootaan sitä puoltavia asioita.

Käyttäkää ohjelmana Tagul –sanapilveä. Lisätietoa Tagul –sanapilvestä löydät täältä.

4. Tehtävä

Järjestäkää oppilaiden kesken väittely aiheesta sodan romantisointi elokuvissa. Onko sotaelokuvilla muuta kuin viihteellistä arvoa? Pitäisikö niillä olla mitään muuta arvoa? Kuuluuko sotaa romantisoida elokuvissa? Mitä haittaa tai hyötyä romantisoinnista voi olla?

Ohjeita väittelyn järjestämiseen luokassa.

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Kätilö

(Kätilö)

Ohjaaja: Antti J. Jokinen

Maa: Suomi Vuosi: 2015

Kesto: 119min Ikäraja: 16

Levittäjä: Nordisk Film

Näyttelijät:
Krista Kosonen, Lauri Tilkanen, Pirkka-Pekka Petelius, Leea Klemola, Seppo Pääkkönen, Elina Knihtilä, Tommi Korpela, Johannes Brotherus


Katja Ketun palkittuun menestysromaaniin perustuva Kätilö on tosipohjainen kertomus Vikasilmäksi haukutun Helenan rakastumisesta saksalais-suomalaiseen SS-upseeriin Lapin sodan kynnyksellä. Johannes Angelhurstille Helena on Villisilmä, kaikista muista naisista poikkeava luonnonvoima. Elokuva on väkevä todistus siitä, mihin ihminen on valmis rakkauden tähden ja kuinka hyvä voittaa pahan.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa