Kätilö

Lapin sota

1. Tehtävä

Lukekaa täältä Lapin sodasta. Tutustukaa lisäksi Lapin sodasta kertoviin internetlähteisiin. Varmistakaa, että jokainen ymmärtää Lapsin sodan syttymisen taustaa, sodan vaiheita sekä seurauksia esimerkiksi kokoamalla aiheesta luokan yhteinen miellekartta. Käykää yhdessä läpi, mihin Lapin sodan vaiheeseen elokuvan tapahtumat sijoittuvat.

2. Tehtävä
Jakautukaa ryhmiin ja selvittäkää ryhmissä alla olevat kohdat käyttämällä internetlähteitä sekä kirjallisuutta:

A. Saksalaisten sotilaiden lapset Suomessa
Elokuvan lopussa selviää, että Helena ja Johannes saavat lapsen. Selvittäkää, kuinka paljon lapsia arvioidaan syntyneen saksalaisille sotilaille Suomessa. Selvittäkää, mitä tapahtui saksalaisten sotilaiden ja suomalaisten naisten lapsille sodan jälkeen.

B. Sodan seuraukset
Selvittäkää, mitä tapahtui neuvostoliittolaisille, kun saksalaiset olivat Lapissa. Selvittäkää tämän jälkeen, mitä neuvostoliittolaisille ja mitä saksalaisille tapahtui, kun saksalaiset karkotettiin Suomesta.

C. Työ- ja vankileirit
Sodan aikana Suomessa on ollut sekä suomalaisten että saksalaisten pitämiä vankileirejä. Elokuvan tapahtuvat sijoittuivat Titovkan vankileirille. Selvittäkää, minkälaisia saksalaisten pitämiä työ- ja vankileirejä Suomessa on ollut. Selvittäkää vankileirien arvioitu määrä sekä ketä leireillä pidettiin.

D. Babyn Jar ja operaatio 1005
Johannes näkee painajaisia Babi Jarista. Babi Jar on venäläinen nimitys Babyn Jarille. Selvittäkää, mikä on Babyn Jar ja mitä siellä tapahtui. Elokuvassa toteutetaan operaatiota 1005. Selvittäkää, mitä tarkoittaa operaatio 1005 (toisilta nimiltään the Son-deraktion 1005, Aktion 1005).
 

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Kätilö

(Kätilö)

Ohjaaja: Antti J. Jokinen

Maa: Suomi Vuosi: 2015

Kesto: 119min Ikäraja: 16

Levittäjä: Nordisk Film

Näyttelijät:
Krista Kosonen, Lauri Tilkanen, Pirkka-Pekka Petelius, Leea Klemola, Seppo Pääkkönen, Elina Knihtilä, Tommi Korpela, Johannes Brotherus


Katja Ketun palkittuun menestysromaaniin perustuva Kätilö on tosipohjainen kertomus Vikasilmäksi haukutun Helenan rakastumisesta saksalais-suomalaiseen SS-upseeriin Lapin sodan kynnyksellä. Johannes Angelhurstille Helena on Villisilmä, kaikista muista naisista poikkeava luonnonvoima. Elokuva on väkevä todistus siitä, mihin ihminen on valmis rakkauden tähden ja kuinka hyvä voittaa pahan.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa