Kätilö

Opettajalle

Elokuvan ja sen oppimateriaalin avulla Lapin sodan tapahtumat ja vaiheet tulevat tutuiksi oppilaille. Elokuva tarjoaa 1940-luvun ajankuvan sodan aikaisesta Lapista. Elokuvan avulla voi paremmin ymmärtää saksalaisten, neuvostoliittolaisten ja suomalaisten toimintaa Suomessa sodan aikana. Elokuva tuo esille eri sodan osapuolten inhimillisyyden ja humaaniuden.

Oppimateriaalipaketin tavoitteena on kehittää oppilaan monilukutaitoa tutustumalla kirjoihin ja elokuviin, jotka on tehty kirjojen pohjalta. Elokuvakasvatuksen osalta oppilas tutustuu sotaan ja draamaan elokuvagenreinä sekä oppii erottelemaan genrejen erityispiirteitä toisistaan. Lapin sodan käsittelyn avulla oppilasta ohjataan havaitsemaan kulttuurillisia piirteitä sekä havainnoimaan suomalaista historiaa.

Oppimateriaalin keskeisenä teemana on Lapin sota. Oppimateriaalin muita teemoja ovat myös elokuvagenret sota ja romanttinen draama. Oppimateriaalissa käsitellään myös sitä, miten kirjasta syntyy elokuva ja kuinka kirja ja elokuva eroavat toisistaan tarinallisesta näkökulmasta.

Oppimateriaali sisältää erilaisia tehtäviä oppilaille. Työtapoja ovat muun muassa väittely, luokassa järjestettävät keskustelut, yksilöpohdintatehtävät sekä tiedonhakutehtävät. Tehtävät ja työskentelyohjeet ovat esimerkkeinä ja helpottamassa opettajan suunnittelutyötä, joten tehtäväideat ovat helposti muunnettavissa omaan opetukseen soveltuviksi.

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Kätilö

(Kätilö)

Ohjaaja: Antti J. Jokinen

Maa: Suomi Vuosi: 2015

Kesto: 119min Ikäraja: 16

Levittäjä: Nordisk Film

Näyttelijät:
Krista Kosonen, Lauri Tilkanen, Pirkka-Pekka Petelius, Leea Klemola, Seppo Pääkkönen, Elina Knihtilä, Tommi Korpela, Johannes Brotherus


Katja Ketun palkittuun menestysromaaniin perustuva Kätilö on tosipohjainen kertomus Vikasilmäksi haukutun Helenan rakastumisesta saksalais-suomalaiseen SS-upseeriin Lapin sodan kynnyksellä. Johannes Angelhurstille Helena on Villisilmä, kaikista muista naisista poikkeava luonnonvoima. Elokuva on väkevä todistus siitä, mihin ihminen on valmis rakkauden tähden ja kuinka hyvä voittaa pahan.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa