Kenen joukoissa seisot

Johdanto

Kenen joukoissa seisot on musikaalin keinoja käyttävä dokumenttielokuva - ”muodoltaan ja sisällöltään vallankumouksellinen elokuva”. 

1970-luvulla sadat lauluryhmät lähtivät laulujen avulla muuttamaan maailmaa ja rakentamaan parempaa tulevaisuutta. Ohjelmaryhmiä perustettiin kaikkialle Suomeen, Hangosta Lappiin. Laululiike tuotti suuren määrän korkeatasoista musiikkia, klassikkoja jotka elävät edelleen. Lauluja tehtiin taistelusta, kolmannesta maailmasta, Vietnamista, sosialismin voitosta, mutta myös työttömyydestä, opintotuesta, harmaasta arjesta ja rakkaudesta. 
 
”Halusimme muuttaa maailmaa, olemme tehneet laulamalla vallankumousta”, sanoo Kiti Neuvonen, ikimuistettavasta Nuoruustangostaan tuttu laulaja. Osalle laulajista musiikista tuli ammatti, mutta laulamassa oli myös suuri joukko ihmisiä, jotka ovat nyt kokonaan toisissa ammateissa. Tapaamme mm. kehitysjohtajan, atksuunnittelijan, soitinrakentajan ja lastenhoitajan. Laulu soi edelleen heidänkin elämässään. 
 
Kenen joukoissa seisot on paitsi musiikkielokuva, myös poliittinen elokuva. Se kertoo sukupolvikokemuksesta, ikäluokasta joka rakastui politiikkaan. Oli vahva tuntu, että maailman epäoikeudenmukaisuudelle voisi tehdä jotakin. Elokuvan ihmiset olivat nuoria ja elivät vahvasti, nuoruuteen kuuluvalla intohimolla, tunteella, vilpittömyydellä ja ehdottomuudella. He taistelivat ja rakastivat, rakastuivat, menivät yhteen ja erosivat. Ja yhteistä oli myös rakkaus aatteeseen, liikkeeseen, puolueeseen ja musiikkiin. Elokuvassa tavataan suuri joukko mitä erilaisimpia ihmisiä, joita kaikkia yhdistää se, että he ovat olleet laululiikkeessä mukana. 
 
Keskeisessä roolissa on laululiikkeen edustavin ryhmä Agit-Prop (Pekka Aarnio, Sinikka Sokka, Monna Kamu ja Martti Launis), joka esiintyy edelleen. Mukana ovat myös Kaj Chydenius ja Aulikki Oksanen. Elokuvassa esiintyvät myös Arkiviisu, Torpeedo, Koiton laulu, Vasara ja Punapappi. Yksittäisistä solisteista kuulemme myös Kiti Neuvosta ja Anna-Riitta Minkkistä. Mukana on myös paljon sykähdyttävää arkistomateriaalia.
 
Oppimateriaali on suunnattu lukiolaisille ja ammatillisten oppilaitosten opiskelijoille.
 
Oppimateriaalin ovat laatineet kuvaamataidonopettaja Päivi Seiskari ja luokanopettaja Tuula Niiniranta. Elokuva-arvostelun ohjeet on laatinut Minna Hautaniemi. 
 
Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Oppimateriaali on laadittu vuonna 2006. Linkit on tarkistettu 30.6.2014.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Kenen joukoissa seisot

(Kenen joukoissa seisot)

Ohjaaja: Jouko Aaltonen

Maa: Suomi Vuosi: 2006

Kesto: 83min

Levittäjä: Sandrew Metronome Distribution Finland Oy

Näyttelijät:
Dokumentti


Kenen joukoissa seisot on musikaalin keinoja käyttävä dokumenttielokuva. muodoltaan ja sisällöltään vallankumouksellinen elokuva.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa