Kid Svensk (Aavan meren tällä puolen)

Inledning

Synopsis: Kid Svensk utspelar sig år 1984 och huvudpersonen är 12-åriga Kirsi (Mia Saarinen), eller Kid, som hon hellre vill kallas. Kid bor i Göteborg. Hon älskar Sverige och skäms för sitt finska ursprung och sin mamma Ester (Milka Ahlroth), som aldrig har lärt sig att tala svenska. Sommarlovet har just börjat och Kid och hennes mamma reser till mammans hemtrakter i Norra Karelen. Med på bilresan följer mammans väninna Sirkka (Mari Rantasila) och hennes 13-åriga son Jamppe (Jim Rautiainen). Sommarlovet blir annorlunda än Kid har tänkt sig. Den gamla vänskapen med Jamppe verkar förändras på ett spännande sätt den här sommaren. I Finland träffar mamma Ester också sin gamla ungdomskärlek Markku (Timo Tuominen). Förhållandet mellan mor och dotter blir inte heller bättre av att Ester börjar planera att flytta till Finland för gott, men inte vågar talar om det för Kid.

Kid Svensk är en varm, gripande och humoristisk dramafilm om förhållandet mellan mor och dotter, om lögner, om spirande sexualitet och om att finna sin egen identitet.

Läromaterialet är avsett för åk 6-9.
 
Läromaterialet har utarbetats av Satu Kiiski, lektor i modersmålet och litteratur. Läromaterialet har översatts av Pia Hansson. 
 
Läromaterialet har producerats av AnnaLiisa Puura-Castrén på Skolbio.
 
 
Materiaali on laadittu vuonna 2007. Linkit on tarkistettu heinäkuussa 2012.

 

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Aavan meren tällä puolen

(Kid Svensk)

Ohjaaja: Nanna Huolman

Maa: Suomi / Ruotsi Vuosi: 2007

Kesto: 89min Ikäraja: 12

Levittäjä: FS Film Oy

Näyttelijät:
Mia Saarinen, Milka Ahlroth, Jim Rautiainen, Mari Rantasila ja Timo Tuominen


Lämmin, koskettava ja humoristinen draamaelokuva äidin ja tyttären suhteesta, valheista, seksuaalisuuden heräämisestä, ja oman identiteetin löytämisestä.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa