Kuva: Jarkko M. Virtanen, Mouka Filmi
Kuva: Jarkko M. Virtanen, Mouka Filmi

Kiehumispiste

Rasismi

Poliittinen keskustelu turvapaikkaa hakeneiden ihmisten asemasta antoi kuvan, että kyse oli kriisistä ja kiistasta, jossa oli kaksi puolta - vähän kuin Kiehumispiste-dokumentissa saunassa keskustelevat Oula ja Tapsa. Jos keskitytään vain Oulan ja Tapsan näkökulmiin maahanmuutosta, pakolaisten vastaanotosta Suomessa ja rasismista, on muita näkökulmia, jotka jäävät huomiotta.

1. Minkälainen keskustelusta olisi muodostunut, jos siihen olisi osallistunut myös vastikään Suomesta turvapaikkaa hakenut henkilö? Tai rasismia arjessaan kokeva suomalainen, esimerkiksi dokumentissa esiintyvä Suldaan?

2. Kun valkoiset suomalaiset keskustelevat rasismista keskenään, saattaa rasismia kokevien ihmisten näkökulma joskus unohtua. Kiehumispisteessä nähdään ja kuullaan mm. väitteitä sharia-laista, jotka eivät ole totta ja joiden esittämisen motiivina on rasismi.

3. Miltä tuntuisi katsoa dokumenttia, jos tuntuisi siltä, että nuo väitteet kohdistuvat itseen?

4. Miksi ajattelet dokumentaristi Elina Hirvosen halunneen tehdä Kiehumispiste-elokuvan?

5. Onko mielestäsi järkevää toistaa rasistisia lausuntoja rasisminvastaisessa elokuvassa? Perustele.

6. Entä mikä olisi paras tapa puuttua pelkoihin perustuviin väärinkäsityksiin?

7. Lukekaa toimittaja-kirjailija Koko Hubaran blogiteksti “Minä olen unelma” ja pohtikaa, millainen vastaus se on rasismiin.

8. Millainen tarina rasismista sisältyy Seksikkään Suklaan ja Doselan Niinku97-kappaleeseen?

Rasismi ajatellaan joskus humalaisten, tyhmien, köyhien, oppimattomien, vanhanaikaisten tai maalaisten ongelmaksi, ja unohdetaan että rasistisia näkemyksiä esittävät myös koulutetut, hyvinvoivat kaupunkilaiset. Tai sitten unohdetaan kokonaan tarkastella rasismia yhteiskunnallisena ongelmana, esimerkiksi järjestelmällisenä syrjintänä työmarkkinoilla, ja rasismin kritiikissä keskitytään pilkkaamaan “tyhmiä rasisteja”. (Ks. tarkemmin Minna Seikkulan blogiteksti Valkoisuuden luokkajako

9. Millaisille oletuksille perustuu se keskustelu, jota Oula ja Tapsa käyvät?

10. Kuunnelkaa Ruskeat tytöt -podcastin jakso Rasismi, mielenterveys ja koulu. Minkälaisen käsityksen se antaa rasismista?   


 

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa