Kultainen kompassi

Johdanto

Oppimateriaalin teemoja: fantasiamaailma, hyvyys ja pahuus, kontrolli vastaan vapaus, ystävyys, lasten sieppaaminen, kirjasta elokuvaksi

Genre: fantasia, seikkailu

Koulukinon oppimateriaali on tehty 5.-8. -luokkalaisille.  

Synopsis: Lyra, 12-vuotias rasavilli poikatyttö, asuu Jordan Collegessa, Oxfordissa. Hän pelastaa seikkailevan tutkimusmatkailijasetänsä, lordi Asrielin kavalalta myrkytyskuolemalta ja sotkeentuu samalla omituisten tapahtumien kulkuun. Lordi Asriel on päässyt salaperäisen tomun ja ehkäpä maailmankaikkeuden perimmäisten salaisuuksien jäljille. Näistä salaisuuksista yhteisöä hallitseva auktoriteetti Magisterium ei halua kansalaisten tietävän yhtään mitään. Lyran haltuun uskotaan salaperäinen kultainen kompassi, jonka avulla saa selville totuuden, jos sitä osaa tulkita oikein. Paljastuu, että sieppaajat kahmaisevat lapsia. Lyra joutuu huimiin seikkailuihin aina kauas pohjoiseen saakka selvittäessään parhaan ystävänsä Rogerin ja muiden kadonneiden lasten kohtaloa.

Elokuvan tapahtumat sijoittuvat menneisyyteen. Sen kaupunkimaisemat muistuttavat dickensläistä 1800-luvun Lontoota, mutta ihmiset esim. liikkuvat ja käyttävät modernin näköisiä keksintöjä ja erilaisia teknisiä laitteita. Kyseessä onkin oman maailmamme rinnakkaistodellisuus. Elokuvassa ihmisen sielu kulkee kirjaimellisesti hänen ulkopuolellaan. Näitä eläinhahmoisia henkiolentoja kutsutaan daimoneiksi.

Elokuvan käsikirjoitus pohjautuu Philip Pullmanin kirjaan Kultainen kompassi (1995).

Oppimateriaalin ovat laatineet luokanopettajat Annika Henriksson ja Tuula Niiniranta.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Materiaali on julkaistu vuonna 2007. Linkit on tarkistettu 1.7.2015.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Kultainen kompassi

( The Golden Compass)

Ohjaaja: Chris Weitz

Maa: USA Vuosi: 2007

Kesto: 115min Ikäraja: 12

Levittäjä: FS Film Oy

Näyttelijät:
Daniel Craig, Nicole Kidman, Eva Green, Dakota Blue Richards, Adam Godley, Ian McShane


Lyra -niminen tyttö lähtee etsimään parasta ystäväänsä Rogeria. Lopulta pelastusretki muuttuu harvinaislaatuiseksi yritykseksi pelastaa hänen oman maailmansa lisäksi myös meidän maailmamme.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa