Kuninkaan puhe

Johdanto

Oppimateriaalin teemoja: Änkytys, kuntoutus, puheterapia

Oppimateriaalin tehtävät on suunniteltu lukiolaisille ja ammatillisten oppilaitosten opiskelijoille.

Synopsis: Kuninkaan puhe on tositarinaan perustuva kertomus Kuningas George VI:n (Colin Firth) puheongelmasta ja hänen keinoistaan selvitä ongelman kanssa.

Albert Frederick Arthur George Windsor,  Bertie, on kärsinyt koko ikänsä änkytyksestä ja häntä pidetään kyvyttömänä asioiden hoitamiseen änkytyksen vuoksi. Bertien vaimo, Elisabet (Helena Bonham Carter), tukee miestänsä hänen puheongelmansa kanssa. Änkytystä on yritetty tuloksettomasti hoitaa esimerkiksi puhumalla marmorikuulat suussa tai rentouttamalla kurkunpäätä polttamalla tupakkaa. Elisabet järjestää tapaamisen puheterapeutti Lionel Loguen (Geoffrey Rush) kanssa.  Alun erimielisyyksien jälkeen Bertie ja Lionel saavat luotua luottamuksellisen suhteen ja änkytyksen hoito alkaa tehota.

Bertien isän, kuningas George V:n (Michael Gambon) kuoltua ja veljensä Edvard VIII:n (Guy Pierce) luovuttua vallasta, Bertie kruunataan kuninkaaksi ja hänestä tulee kuningas George VI. Elokuvan huipentumana on radiopuhe, jonka kuningas George VI pitää rohkaistakseen kansaansa, koska maa on sodan partaalla. Radiopuheessa George VI pystyy hallitsemaan änkytyksensä vaimonsa ja puheterapeuttinsa tukemana ja saa puheellaan kansansa yhteen rintamaan sodan uhatessa.

Elokuva Kuninkaan puhe on voittanut parhaan elokuvan Oscarin. Änkytyksen kanssa kamppailevasta kuninkaasta kertova elokuva keräsi kaikkiaan neljä Oscaria.

Kansainväliset kotisivut

 
Materiaali on julkaistu vuonna 2011. Linkit on tarkistettu 30.6.2014.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Kuninkaan puhe

(The King´s Speech)

Ohjaaja: Tom Hooper

Maa: Iso-Britannia Vuosi: 2011

Kesto: 121min

Levittäjä: SF Film Oy

Näyttelijät:
Colin Firth, Geoffrey Rush, Helena Bonham Carter, Guy Pearce


Kuningas Yrjö VI:n tositarinaan perustuva KUNINKAAN PUHE kertoo monarkin yrityksestä löytää oma äänensä.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa