Liisa Ihmemaassa

Liisa Ihmemaassa

Oppimateriaalin teemoja: Viktoriaaninen aika, Ihmemaan miljöö, identiteetti, hahmogalleria, ihmetteleminen ja kyseenalaistaminen, filosofia ja paradoksit, nonsense-huumori, tarinan erilaiset versiot ja elokuva-arvostelu.

Oppimateriaalin tehtävät on suunniteltu 5.-9.-luokkalaisille.
 

SYNOPSIS

Liisa seikkaili Ihmemaassa ensimmäisen kerran jo lapsena. Nyt hän on varttunut 19-vuotiaaksi neidoksi, joka elää isänsä kuoltua kaksistaan äitinsä kanssa ja koettaa päättää, mitä elämältään haluaa.

Elokuvan tapahtumat sijoittuvat 1800-luvun loppupuolelle. Ajan hengen mukaiset, viktoriaaniset sovinnaissäännöt uhkaavat Liisan vapautta, kun perhe seurapiireineen painostaa häntä avioon aatelislordi Ascotin kanssa. Omapäinen Liisa ei kuitenkaan halua naimisiin tylsän lordin kanssa, vaan on kiinnostunut ihan muista asioista. Kesken järjestetyn kosiojuhlanhän huomaa jotenkin tutun oloisen kanin ja karkaa sen perässä puutarhaan ja sieltä lopulta metsän siimekseen. Pian hän putoaa maan onkaloon ja päätyy ihmeelliseen, unenkaltaiseen maailmaan, siihen samaan Ihmemaahan, jossa hän jo lapsena vieraili.

Asiat ovat ennen hassun omituisessa maassa muuttuneet ikävään suuntaan. Satuolentojen elämä on käynyt pelottavaksi ja kurjaksi, sillä nykyään Ihmemaata hallitsee julma Punainen kuningatar uskollisen Herttajätkän avustuksella. Nyt kaikki joutuvat pelkäämään päänsä menettämistä.

Punaisen kuningattaren vastustajat kannattavat Valkoista kuningatarta. He haluavat Liisan auttavan heitä. He tietävät, että on olemassa legenda, jonka mukaan Liisa palaa Ihmemaahan pelastamaan heidät Punaiselta kuningattarelta ja tämän kamalalta Jappervokki-hirviöltä.

Oppimateriaalin ovat laatineet luokanopettajat Tuula Niiniranta ja Annika Henriksson.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Materiaali on julkaistu vuonna 2010. Linkit on tarkistettu 10.7.2014.

 

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Liisa Ihmemaassa

(Alice in Wonderland)

Ohjaaja: Tim Burton

Maa: USA Vuosi: 2010

Kesto: 110min Ikäraja: 12

Levittäjä: Walt Disney Studios Motion Pictures Finland

Näyttelijät:
Johnny Depp, Mia Wasikowska, Anne Hathaway, Helena Bonham Carter, Crispin Glover


Walt Disney Pictures ja visionäärinen ohjaaja Tim Burton esittävät kolmiulotteisen fantasiaseikkailun LIISA IHMEMAASSA. Kyseessä on siis yksi kaikkien aikojen rakastetuimmista tarinoista höystettynä taianomaisin ja mielikuvituksellisin sävyin.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa