Lilja 4-ever

Olisiko Liljalle voinut käydä toisin?

a. Liljan tarina on tarina petetyksi tulemisesta. Volodjaa lukuun ottamatta kaikki Liljan läheiset ihmiset pettävät hänet: äiti, Anna-täti, ystävätär Natasha, Andrei; opettajakin huijaa. Miksi?

b. Käykää läpi keskeiset Liljan itsensä elokuvassa tekemät valinnat ja pohtikaa jokaisen kohdalla, olisiko hänellä ollut mahdollisuuksia tehdä muita ratkaisuja. (Mitkä syyt johtavat tilanteeseen? Onko Liljalla valinnanvaraa? Mitä, jos hän toimisi toisin?)

  • Lilja ei puolustaudu, kun Natasha pettää hänet.
  • Lilja päätyy diskoon myymään itseään.
  • Lilja tapaa diskossa Andrein ja suostuu myöhemmin tämän kyytiin.
  • Lilja rakastuu Andreihin ja suostuu lähtemään tämän kanssa Ruotsiin.
  • Lilja pääsee pakoon lukkojen takaa ja hyppää sillalta. (Onko itsemurha ainoa ratkaisu tilanteeseen? Ketä tai mitä voi syyttää Liljan kuolemasta?)

c. Aivan lopuksi Lilja ja Volodja pelaavat katolla koripalloa. Molemmilla on enkelinsiivet selässään. Miten tulkitsette lopetuksen? Voiko siinä nähdä jotain toivoa?

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Lilja 4-ever

(Lilja 4-ever)

Ohjaaja: Lukas Moodysson

Maa: Ruotsi Vuosi: 2002

Kesto: 109min Ikäraja: 16

Levittäjä: Sandrew Metronome Distribution Finland Oy

Näyttelijät:
Oksana Akinshina, Artiom Bogucharskij, Elina Beninson, Lilia Shinkareva, Pavel Ponomarev


Ruotsalaisen Lukas Moodyssonin elokuva, joka ravistelee ja pakottaa keskusteluun. Pohjoismaiden neuvosto suosittelee elokuvaa kaikille yli 16-vuotiaille koululaisille.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa