Magneettimies

Johdanto

Synopsis: Magneettimies on dokumenttielokuva nuorena kuolleen lauluntekijän Pekka Strengin kauaskantoisesta vaikutuksesta useiden ihmisten ajattelun ja elämänsuunnan kehittymiseen.

Elokuva on kertomus ihmisestä, joka oli liian hauras maailmaamme. Pekka Streng kuoli syöpään 26-vuotiaana vuonna 1975. Hän julkaisi ennen kuolemaansa levyt Magneettimiehen kuolema  sekä Kesämaa (Love Records), ollen niiden tekoprosessin aikaan jo tietoinen lähestyvästä kuolemastaan. Streng karttoi julkisuutta. Elinaikanaan hänestä julkaistiin vain yksi valokuva ja hän antoi vain yhden haastattelun. Strengistä syntyi arvoituksellinen ja mystinen kuva. Hänen myyttinsä on jäänyt elämään ja vaikuttamaan.

”Sisältäni portin löysin, melkein huomaamattoman. Kun sen läpi hiljaa nousen, näen toisin maailman. Värit kauniit vasta huomaan, kuulen äänet kirkkaammat. Jätän soinnuttomat luolat, jätän varjot hoippuvat.” (Sisältäni portin löysin, 1970)

Magneettimies-elokuva kertoo ihmisistä, joiden elämään Pekka Streng on vaikuttanut syvästi ja jotka ovat myös Strengin myytin kantajia. Myös elokuvantekijä Arto Halonen on yksi Strengin musiikista vaikuttunut ja siten tarina on myös hänelle henkilökohtainen. Suurelle yleisölle Streng on jäänyt tuntemattomaksi, hän on kuin näkymätön profeetta, magneettimies. Elokuvassa seurataan myös Pekka Strengin tammikuussa 2009 julkaistun albumin Unen maa levyttämisprosessia. Prosessi huipentuu Helsingin Tavastia-klubille, jossa Strengin aiemmin julkaisematonta musiikkia esittävät suomalaisen musiikin kärkinimet.

Kaikki ihmiset jättävät maailmaan jäljen, usein merkityksellisemmän kuin uskommekaan. Joidenkin ”jälki” ulottuu pitkälle ja syvälle, jopa asioita muuttaen ja kehittäen. Elokuva on kertomus Pekka Strengin poikkeuksellisesta vaikutuksesta, mutta samalla myös meistä kaikista ja meidän jättämistämme jäljistä. (Lähde: http://www.magneettimies.com/elokuvanesittely)

Oppimateriaalin tehtävät on suunniteltu 8.-9. luokille sekä lukioihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin.

Oppimateriaalin on laatinut FM Antto Ilvonen.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaali on julkaistu vuonna 2009. Linkit on tarkistettu 30.5.2013.

 
 
Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Magneettimies

(Magneettimies)

Ohjaaja: Arto Halonen

Maa: Suomi Vuosi: 2009

Kesto: 79min

Levittäjä: Pirkanmaan elokuvakeskus


Dokumenttielokuva kuvaa muusikko Pekka Strengin tarinan kautta suomalaista musiikki- ja kulttuurihistoriaa sekä nuoruuden identiteetin etsintää. Elokuvan oppimateriaali on suunnattu 8. ja 9.- luokille sekä lukioikäisille.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa