Mama Africa

Johdanto

Oppimateriaalin teemoja: Maailmamusiikki, Miriam Makeban elämä, apartheidin vastainen taistelu, Yhdysvaltain kansalaisoikeusliike ja Mustat pantterit.

Synopsis: Miriam Makeba oli yksi etnomusiikin kirkkaimmista tähdistä, jonka laajasta musiikillisesta perinnöstä myös moni nykyartisti ammentaa. Vuonna 2008 menehtynyt eteläafrikkalainen laulajatar myi miljoonia levyjä, konsertoi ympäri maailmaa ja teki yhteistyö lukuisien huippumuusikoiden kanssa. Julkisuudessa Makeba näyttäytyi poliittisen aktivisminsa ja väsymättömän ihmisoikeustyönsä kautta. Makeba antoi kasvot apartheidin vastaiselle taistelulle. Yksityiselämässään hän oli nainen, joka karkotettiin kotimaastaan ”väärien” mielipiteiden vuoksi ja äiti, joka menetti sekä lapsensa että lapsenlapsensa. Makeban tunteneet sanovat, että kova elämä ei näkynyt laulajatähden kasvoilta. Etnon todellinen supertähti jaksoi aina hymyillä yleisölle, jopa kuolemaansa edeltävinä hetkinä.

Mika Kaurismäen dokumentti kertoo Miram Makeban värikkäistä elämänvaiheista kronologisesti. Ääneen pääsevät laulajan perhe ja lukuisat työtoverit. Ääneen pääsee myös itse Mama Africa arkistohaastatteluiden ja esiintymisten kautta: yhä ylväänä, voimakkaana ja ennen kaikkea unohtumattomana. Mama Africa on kunnianosoitus upealle ja vaikuttavalle artistille, joka oli koko Afrikan ääni muuhun maailmaan.
Dokumenttia on kuvattu Etelä-Afrikassa, Yhdysvalloissa ja Guineassa.

Oppimateriaali on suunniteltu lukioihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin erityisesti historian, yhteiskuntaopin ja musiikin opetukseen.

Oppimateriaalin on laatinut toimittaja, FM Tarja Kovanen.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Materiaali on julkaistu vuonna 2011. Linkit on tarkistettu 11.7.2013.

 

 

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Mama Africa

(Mama Africa)

Ohjaaja: Mika Kaurismäki

Maa: Suomi,Saksa Vuosi: 2011

Kesto: 90min

Levittäjä: SF Film

Näyttelijät:
Miriam Makeba, Zenzi Monique Lee, Nelson Lumumba Lee, Hugh Masekela, Angelique Kidjo


Mama Africa on Mika Kaurismäen dokumenttielokuva poikkeuksellisen lahjakkaasta ja karismaattisesta eteläafrikkalaisesta muusikosta Miriam Makebasta (1932-2008). Ikonin aseman eläessään saavuttanut laulaja ja ihmisoikeustaistelija kiersi maailmaa vastustaen rasismia ja köyhyyttä ja puolustaen tasa-arvoa sekä rauhaa.

Invictus - voittamaton

(Invictus)

Ohjaaja: Clint Eastwood

Maa: USA Vuosi: 2010

Kesto: 136min

Levittäjä: Sandrew Metronome Distribution Finland Oy

Näyttelijät:
Morgan Freeman, Matt Damon


Invictus – Voittamaton kertoo innoittavan tositarinan siitä, kuinka Nelson Mandela (Morgan Freeman) yhdisti voimansa Etelä-Afrikan rugbyjoukkueen kapteenin, Francois Pienaarin (Matt Damon), kanssa tuodakseen kansansa yhteen.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa