Melanijan tie

Johdanto

Oppimateriaalin teemoja: Latvian historia, historiankirjoitus, naisten historia, eurooppalainen taide-elokuva.

Synopsis:
On vuosi 1940, kesäkuun 14. päivä Latviassa. Neuvostosotilaat tunkeutuvat Melanija Vanagan kotiin, pakottaen hänet perheineen lähtemään. Mukaan ehditään hädin tuskin pakkaamaan tarpeellinen. Perhe kyyditään juna-asemalla, missä heidät erotetaan toisistaan, Melanijan jäädessä kaksin poikansa kanssa. Mies viedään vankileirille, Melanija lapsineen Siperiaan kolhoosille.

Tästä alkaa tositapahtumiin perustuva uskomaton selviytymistarina Toisen maailmansodan varjossa. Elokuva perustuu Melanija Vanagan kirjoituksiin Latvian neuvostovallasta ja koko Latviaa järkyttäneistä karkotuksista, joita tapahtui aina vuoteen 1968 saakka.

Käsikirjoitus: Viestur Kairišs/Viestur Kairish & Inga Ābele; perustuu latvialaiskirjailija Melānija Vanagan/Melanie Vanagan omaelämänkerralliseen romaaniin, joka on dokumentti Baltian maissa tapahtuneista joukkokarkotuksista vuosina 1940 ja 1949.

Oppimateriaali on suunnattu yläkouluihin, lukioihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin.

Oppimateriaali soveltuu erityisesti perusopetuksen oppiaineisiin äidinkieli ja kirjallisuus, vieraat kielet, maantieto, elämänkatsomustieto, historia ja kuvataide sekä perusopetuksen opetussuunnitelman aihekokonaisuuksiin ajattelu ja oppimaan oppiminen sekä kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu.

Oppimateriaali soveltuu erityisesti seuraaviin lukion kursseihin: Äidinkieli: Kieli, kulttuuri ja identiteetti (ÄI2), Tekstit ja vaikuttaminen (ÄI4), Nykykulttuuri ja kertomukset (ÄI6), Vieraat kielet (soveltuvasti), Maantiede: Yhteinen maailma (GE3), Filosofia: Etiikka (FI2) ja Yhteiskuntafilosofia (FI3), Psykologia: Psyykkinen toiminta ja oppiminen (PS1), Kehittyvä ihminen (PS2), Tunteet, psyykkinen hyvinvointi ja mielenterveys (PS4), Yksilöllinen ja yhteisöllinen ihminen (PS5), Historia: Ihminen ympäristön ja yhteiskuntien muutoksessa (HI1), Kansainväliset suhteet (HI2), Eurooppalaisen maailmankuvan kehitys (HI4), Elämänkatsomustieto: Maailmankatsomus ja kriittinen ajattelu (ET1), Ihminen, identiteetti ja hyvä elämä (ET2), Kulttuurit katsomuksen muovaajina (ET4), Kuvataide: Kuvat ja kulttuurit (KU1), Taiteen monet maailmat (KU4) sekä lukion opetussuunnitelman aihekokonaisuuksiin hyvinvointi ja turvallisuus, kulttuurien tuntemus ja kansainvälisyys ja monilukutaito ja mediat.

Oppimateriaalin on laatinut aineenopettaja ja elokuvakasvattaja FM Maria Lehtonen.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Oppimateriaali on julkaistu vuonna 2016, linkit on tarkistettu 2.11.2016.

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

 

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Melanijan tie

(Melanijas hronika)

Ohjaaja: Viestur Kairish

Maa: Latvia Vuosi: 2016

Kesto: 120min Ikäraja: 12

Levittäjä: Inland Film Company Oy

Näyttelijät:
Sabine Timoteo, Edvīns Mekšs, Ivars Krasts, Guna Zarina, Maija Doveika


Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa