Milk

Ennakkoluulot ja mielikuvat

Ennen elokuvan katsomista

Miettikää luokassa, mitä mielikuvia meillä on homoista ja homoseksuaalisuudesta. Opettaja voi jakaa taulun kahtia piirtämällä kaksi erillistä aluetta, joihin toiseen hän merkitsee + merkin ja toiseen puoliskoon – merkin. Plussa-puolelle oppilaat kirjoittavat kaikki positiiviset sanat tai mielikuvat, mitä heille tulee homoudesta mieleen. Miinuspuolelle taasen kirjataan kaikki negatiiviset asiat. Tämän jälkeen voidaan tutkia niitä mielikuvia, mitä jokaisella homoista ja homoudesta on.

Voi olla, että miinus-puolella on enemmän sanoja kuin plussa-puolella. Mistä tämä voi johtua? Pohtikaa, mistä nämä mielikuvat ovat mieliin tulleet? Miten negatiivisten mielikuvien runsaus näkyy koulussa? Miten se voi vaikuttaa homona kasvaviin nuoriin? Juontaako joku niistä historiallisiin näkemyksiin homoudesta: sairaus, rikos, synti? Entä löytyikö taululta positiivisia ennakko-oletuksia homoista? Ovatko positiiviset ennakko-oletukset vaarattomia?

Elokuvan katsomisen jälkeen

Toistakaa edellinen tehtävä. Ovatko mielikuvat homoista ja homoudesta muuttuneet elokuvan katsomisen myötä? Miten? Mitä uusia ajatuksia elokuva herätti? Miettikää yhdessä, minkälaisia erilaisia stereotyyppisiä mielikuvia liittyy homoseksuaalisiin miehiin ja homoseksuaalisiin naisiin? Vastaavatko elokuvassa esiintyvät homomiehet näitä stereotyyppisiä kuvauksia?

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Milk

(Milk)

Ohjaaja: Gus Van Sant

Maa: Yhdysvallat Vuosi: 2008

Kesto: 131min Ikäraja: 12

Levittäjä: SF Film Finland

Näyttelijät:
Sean Penn, James Franco


Harvey Milk oli ensimmäinen Yhdysvalloissa julkiseen poliittiseen virkaan valittu julkihomo. Hänen tarinansa julistaa suvaitsevaisuuden sanomaa.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa