Miss Farkku-Suomi

Elokuvan ajankuva

1. Ajankuvasta voidaan kertoa viitteellisesti vaatteilla, hiustyyleillä tai kodinkalustuksella. Omasta ajastaan kertovat myös uutiset ja tapahtumat, joihin tarinan henkilöt osallistuvat tai joita he seuraavat aikansa mediavälineistä.

  • Mitä tarkoitetaan ajankuvalla tai ajan hengellä?
  • Pohtikaa yhdessä, millaisista asioista katsojalle selviää, mihin aikaan elokuva sijoittuu? Antakaa esimerkkejä elokuvasta. Keskustelkaa, millaiset asiat määrittäisivät tai kuvaisivat parhaiten nykyaikaa.

Tarina sijoittuu sijoittuu ajassa taaksepäin, 1970-luvun loppupuolelle ja 1980-luvulle. Elokuvan alussa lumen peittämän auton takaikkunaan on kirjoitettu ’lama -77’.

  • Mitä tämä ikkunakirjoitus kertoo elokuvan ajasta? Millaisia mielikuvia sanasta lama teille syntyy? Mitä lama tarkoittaa?

2. "Valmistautuessani Piken rooliin, luin Röyhkän kirjan, käsikirjoituksen ja vanhoja Suosikkeja. Katsoin YouTubesta vanhoja videoita ja kyselin omilta vanhemmiltani, millainen maailma oli 40 vuotta sitten", Pikeä näyttelevä Sanna Kurkisuo kuvailee. Pirkko Hämäläinen, elokuvan Välden äiti, samastui elokuvan aikakauteen karvoja myöten. Yhdessä kohtauksessa hänen kainaloistaan kurkistaa pöyhkeät karvatupsut. "Eihän silloin 1970-luvulla missään kainalokarvoja sen kummemmin ajeltu, joten kasvatin ne roolia varten. Se ei itse asiassa edes ollut kauheaa, sillä sehän on nykyään uusi trendi, ettei karvoja ajella. Olen nyt siis ihan ajan hermolla", Hämäläinen naurahtaa. Miss Farkku-Suomen lavastuksen onnistuminen saa kiitosta konkarinäyttelijältä: "Se oli ihan just niin hirveätä kuin silloin todellisuudessa olikin. Mielestäni oli hienoa, ettei elokuvan miljööstä ollut yritetty tehdään mitään mageeta 1970-lukua, vaan maisema oli niin Neuvostoliitosta seuraava kuin vain olla ja voi." (Lähde: iltalehti.fi)

  • Keskustelkaa yhdessä, miten esimerkiksi näyttelijät tai lavastajat valmistautuvat omaan rooliinsa tai työhönsä, kun elokuvan tarina kuvaa mennyttä aikaa. Millaisiin asioihin heidän tulee kiinnittää huomiota? Mistä asioista tarinan uskottavuus mielestänne syntyy?
Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Miss Farkku-Suomi

Maa: Suomi Vuosi: 2012

Kesto: 86min Ikäraja: 12

Levittäjä: Nordisk Film


Miss Farkku-Suomi on Kauko Röyhkän omaelämäkerrallinen ja humoristinen kuvaus nuoren miehen kasvusta, musiikista ja suuresta rakkaudesta. Se on myös kertomus punkin ja uuden aallon rockmusiikin tulosta pohjoisen pikkukaupunkiin - elokuva sijoittuu 70-luvun Ouluun.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa