Miss Farkku-Suomi

Vaikutteet, esikuvat ja idolit

Kauko Röyhkän alkuperäisteos on päähenkilön kehitysromaani. Toisaalta se on myös omaelämänkerrallinen teos. Selvittäkää, mitä näillä kirjaa kuvailevilla sanoilla tarkoitetaan?

  • Lukekaa Miss Farkku-Suomi -kirja. Millaisia asioita kirjailijan nuoruudesta selviää tarinan avulla? Kerätkää huomioitanne miellekartan muotoon. Hakekaa internetistä tietoa Kauko Röyhkästä. Mitkä Miss Farkku-Suomen luomista mielikuvista tai “tiedoista” pitivät paikkansa?

Välde etsii itseään, mutta pikkukaupungin ahtaat sosiaaliset ympyrät ovat tylyjä ja nujertavia. Inhoan sitä, että kaikki kääntyvät yhdessä yhtä vastaan. (Röyhkä: Miss Farkku-Suomi, s.17.) Välde joutuu sietämään suvaitsemattomuutta, väistelemään ja luovimaan koulumaailman julmissa teinihierarkioissa. Hän ajattelee, että parempi, jos ei ole liikaa mielipiteitä ja vetäytyy mieluiten omiin oloihinsa, ”outsideriksi”.

  • Miten elokuvassa kuvataan koulumaailmaa ja Välden kohtaamaa väkivaltaa?

Väldelle tärkeämmäksi muodostuvat henkiset yhteydet muualle, ennen kaikkea vastakulttuuriseen musiikkiin, vanhoihin underground-rokkareihin ja Oulussa vähän tunnettuihin uuden aallon bändeihin, joiden levyihin Välde pistää vähät rahansa. Käänteeksi muodostuu oman ”Velvet Underground / David Bowie / Syd Barret / Captain Beefhart -tyyppistä musiikkia” soittavan yhtyeen perustaminen sekä suhde eksoottiseen kolmikymppiseen taiteilijanaiseen, joka on "aivan eri maailmasta kuin naiset koko kaupungissa”.

  • Missä ja miten Välde ja Sasu ystävystyvät? Mitkä asiat heitä yhdistävät? Ketkä tai mitkä ovat poikien idoleita?
  • Entä Suosikin kisassa valtakunnalliseksi Miss Farkku-Suomeksi valittu Pike. Millaisia esikuvia hänellä on? Kenelle Pike toimi idolina? Miten esikuvana oleminen tai kuuluisuus vaikutti Pikeen?
  • Keskustelkaa elokuvan sivuhenkilöistä (Partanen, naapurin pikkupojat, jne). Millainen merkitys heillä oli Väldelle tai tarinan kuvaamille yhteisöille?
  • Pohtikaa esikuvien ja idolien merkitystä ja kirjoittakaa kirje omalle idolillenne tai jollekin kuvitellulle idolille. Voitte kirjoittaa myös jokun elokuvan henkilöhahmon roolissa.
Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Miss Farkku-Suomi

Maa: Suomi Vuosi: 2012

Kesto: 86min Ikäraja: 12

Levittäjä: Nordisk Film


Miss Farkku-Suomi on Kauko Röyhkän omaelämäkerrallinen ja humoristinen kuvaus nuoren miehen kasvusta, musiikista ja suuresta rakkaudesta. Se on myös kertomus punkin ja uuden aallon rockmusiikin tulosta pohjoisen pikkukaupunkiin - elokuva sijoittuu 70-luvun Ouluun.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa