Mitä meistä puhutaan

Taustaa

Iram Haqin ohjaama ja käsikirjoittama elokuva Mitä meistä puhutaan on osittain tekijän omiin kokemuksiin perustuva fiktioelokuva. Elokuvassa seurataan 16-vuotiasta pakistanilaistaustaista Nishaa, joka asuu perheineen Oslossa. Nisha viettää kodin ulkopuolella kuin kenen tahansa teini-ikäisen elämää, kotona taas vallitsee niin perheen kuin pakistanilaisen kulttuurinkin säännöt. Nishan elämä kokee käänteen isän löydettyä pojan tämän huoneesta, minkä seurauksena isä lähettää tyttärensä Pakistaniin sukulaisten luokse kasvatettavaksi.

1. Mitä ajatuksia elokuvan nimi Mitä meistä puhutaan herättää? Miksi tekijä on valinnut tämän elokuvan nimeksi?

2. Elokuva perustuu osittain tekijän omiin nuoruuden kokemuksiin. Pohtikaa, mitkä kohtaukset ovat voineet perustua tekijän kokemuksiin ja mitkä taas ovat voineet olla elokuvaa varten keksittyjä kohtauksia. Pohtikaa sitten, miksi valitsitte juuri nämä kohtaukset jaotteluineen ja mikä tekee niistä uskottavia (tosia) ja epäuskottavia (epätosia). Voitte toteuttaa tehtävän pareittain tai pienryhmissä, ja käydä keskustelun lopuksi koko ryhmän kesken.

3. Tutustukaa lähemmin elokuvan tekijään Iram Haqiin sekä elokuvan taustoihin. Keskustelkaa tämän jälkeen koko ryhmän kesken, muuttuiko käsityksenne elokuvasta jollain tavalla tai heräsikö taustojen myötä uusia ajatuksia.
Taustatietoa löytyy mm. seuraavista lehtijutuista:
Helsingin Sanomat: ”Selviytyjä”
Voima: ”Myötäelämistä ja analyysiä”
sekä ohjaajan haastattelusta (lähde: elokuvan lehdistönäytös).

  • Voitte myös katsoa ohjaajan haastattelun Yle Areenasta (englanninkielinen, ei tekstitystä, kesto 37:59)

 

 

 

 

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Mitä meistä puhutaan

(Hva vil folk si)

Ohjaaja: Iram Haq

Maa: Norja, Saksa, Ruotsi Vuosi: 2018

Kesto: 106min Ikäraja: 16

Levittäjä: B-Plan Distribution

Näyttelijät:
Maria Mozhdah, Adil Hussain, Rohit Saraf, Ekavali Khanna


Mitä meistä puhutaan on palkitun ohjaaja-käsikirjoittaja Iram Haqin omiin kokemuksiin pohjautuva väkevä draama rohkeasta nuoresta naisesta, jonka on etsittävä oma polkunsa kahden kulttuurin välissä. Elokuva on ollut kotimaassaan yleisömenestys ja palkittu lukuisilla festivaaleilla ympäri maailmaa.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa