Kuvassa Olavi Reimas ja Lea Joutseno
Kuvassa Olavi Reimas ja Lea Joutseno

Morsian yllättää

Johdanto

Ohjaaja Valentin Vaala toi kotimaisen komedian uudelle aikakaudelle 1930–40-luvun elokuvillaan. Komedioiden pääosassa oli usein moderni, suorasanainen nuori nainen, joka astui ulos passiivisesta roolistaan. Tekstien taustalta löytyi naistekijöitä, kuten kirjailijat Kersti Bergroth, Hilja Valtonen ja Hella Wuolijoki. Vaalan komedioita on verrattu Hollywoodin screwball-elokuviin.

Vaala teki Tet-nimimerkillä käsikirjoittaneen Bergrothin ja Lea Joutsenon kanssa viisi komediaa, joissa kaikissa oli pääosassa toiminnallinen ja itsenäinen kaupunkilaisnainen. Joutseno näytteli elokuvien pääosaa, ja vaikutti paljolti hahmonsa tyyppiin. Rooli vaikutti myös Joutsenon tähtikuvaan.

Komediakimaran käynnisti kipakka Morsian yllättää, jossa koomillisen hunajainen dialogi yhdistyy rakastavaisten äkkipikaisiin ratkaisuihin. Lea Joutseno loistaa liioitellun kepeässä roolissaan. Tet-elokuvat kuvattiin pääosin sotavuosina, jolloin komedialla oli merkittävä asema kansalaisten vapaa-ajassa ja ylipäätään filmiteollisuudessa. Elokuvat oli suunnattu erityisesti elokuvateattereitten naiskuluttajille.

Lisätietoa elokuvasta löytyy KAVI:n Elonetistä.

Oppimateriaali on suunnattu lukioihin ja muihin toisen asteen oppilaitoksiin.

Oppimateriaalin on laatinut Kirsi Raitaranta KAVIsta ja Marjo Kovanen Koulukinosta.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Materiaali on julkaistu vuonna 2020. Linkit on tarkistettu 5.5.2020

Elokuvan voi katsoa koulussa maksutta Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVIn) Elokuvapolulla.

Elokuvasta voi tilata myös koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Morsian yllättää

(Morsian yllättää)

Ohjaaja: Valentin Vaala

Maa: Suomi Vuosi: 1941

Kesto: 67min

Levittäjä: Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (yhteyshenkilö: Tommi Partanen)

Näyttelijät:
Lea Joutseno, Tauno Majuri, Olavi Reimas, Reino Valkama, Eine Laine, Hanna Taini


Valentin Vaalan ohjaama ja yhdessä Tetin eli Kersti Bergrothin ja Lea Joutsenon kanssa käsikirjoittama romanttinen komedia Morsian yllättää alkaa hääpäivän hyörinällä. Tohtori Arijoutsi Roineen tytär Leila on menossa naimisiin insinööri Lauri Honkatien kanssa. Ennen vihkimistä Laurin entinen naisystävä Asta Jokimaa ja Leilaan ihastunut runoilija Esko Raide sotkevat onnellisen hääparin välit pahanpäiväisesti.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa