La La Land (2016)
La La Land (2016)

Musikaali

Musikaali kuuluu elokuvahistorian vanhimpiin lajityyppeihin eli genreihin: musikaali syntyi samaan aikaan äänielokuvan kanssa vuonna 1927. 

Elokuvamusikaali on vedonnut laajan yleisöön ja ollutkin yksi Hollywoodin suosituimpia lajityyppejä.  Musikaalin on katsottu rakentuvan todellisen elämän ja fantasiamaailman vastakohtaisuuksille. Lajityypille on ollut ominaista musiikin keskeinen rooli juonen eteenpäin viejänä ja temaattisen tunnelman luojana; tunteiden selkeys, yhteisöllisyys ja onnellinen loppu kuuluvat nekin klassiselle elokuvamusikaalin tunnusmerkkeihin. 

Nykyaikainen musikaali ei ole lajityyppiin sidottu, vaan voi käsitellä monin tavoin erilaisia, vakaviakin aiheita.

Musikaalit jakautuvat kahteen tyyppiin: nk. backstage-musikaaliin ja integroituun musikaaliin. Backstage, joka jo kirjaimellisen merkityksensäkin puolesta viittaa näyttämön takaiseen maailmaan, tekee selvän eron elokuvan tarinan ja musiikkinumeroiden välille. Tällaiset elokuvat sijoittuvat usein teatterilaisten tai muiden esiintyvien taiteilijoiden musikaaliseen maailmaan. Integroitu musikaali puolestaan ripottelee musiikkinumeronsa elokuvan muun kerronnan keskelle: näyttelijät puhkeavat kesken kaiken lauluun ja/tai tanssiin, yleensä tunteita ilmaistakseen.

Lähteet ja lisätietoa:

  • Altman, Rick: Elokuva ja genre. Vastapaino 2002.
  • Heiskanen, Outi: Koulukinon oppimateriaali elokuvaan Kaksipäisen kotkan varjossa
  • Nummelin, Juri: Valkoinen hehku. Johdatus elokuvan historiaan. Vastapaino 2005.
  • Wikipedia
Koulukinon teemapaketteihin on koottu elokuvatärppejä ja oppimateriaaleja eri aiheista. Teemapaketteja löytyy monipuolisesti hyvän mielen elokuvista globaalikasvatukseen, historiallisista elokuvista kasvukertomuksiin ja sateenkaariaiheista kotimaisen elokuvan helmiin.

 

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa