Mustang

”Feministinen pakoelokuva”

Mustangin ohjaaja Deniz Gamze Ergüven kommentoi Vulture-verkkolehden haastattelussa elokuvaa feministisenä pakoelokuvana. Elokuvaa on myös verrattu Sofia Coppolan Virgin Suicides -elokuvaan, joka kertoo Mustangin tavoin viidestä siskoksesta. Virgin Suicides sijoittuu 1970-luvun Michiganiin ja kuvaa konservatiivisessa perheessä kasvavien teini-ikäisten tytärten viimeisiä kuukausia, jotka he viettävät suurimmaksi osaksi lukittuina kotitaloonsa. Molemmissa elokuvissa keskeiseksi nousevat elokuvalliset elementit, joiden kautta eristyneisyyttä ja sen vaikutuksia kuvataan. Pakenemisen keinot ovat kuitenkin elokuvissa ratkaisevasti erilaisia.

Mustang sai vuonna 2016 Oscar-ehdokkuuden Foreign Language Film -sarjassa. Mustangin lisäksi vain yksi elokuva, Liz Garbus’n ohjaama dokumenttielokuva What Happened, Miss Simone? oli naisen ohjaama. Vuoden 2016 Oscar-ehdokkaiden julkistaminen herätti runsaasti vastalauseita myös siitä syystä, että ehdokkaiden joukossa oli vain murto-osa ei-valkoisia elokuvantekijöitä. Tämä johti muun muassa sosiaalisen median #Oscarssowhite-kampanjaan.

Pohdittavaksi:

  • Lukekaa Lindsay Zoladzin kirjoittama artikkeli ”Filmmaker Deniz Gamze Ergüven on Women in Film and Her Oscar-Nominated Feminist Escape Movie” Vulture-verkkolehdestä. Mitä mieltä olette ohjaajan näkemyksistä ”feminiinisestä” elokuvakatseesta ja tyttöjen kuvaamisesta tämän katseen kautta? Katsokaa Twitteristä, millaisia kannanottoja, kuvia ja videoita #Oscarssowhite -hashtagilla on lisätty.
     
  • Pohtikaa, kuinka kuvaisitte itse elokuvaan liittyviä keskeisiä teemoja ja tunteita (esim. kontrolli, rajoittaminen, vapaudenkaipuu, läheisyys, sisaruus, rakastuminen, suru, viha) valo- tai videokuvan kautta. Millaisia visuaalisia, äänellisiä ja liikkeeseen liittyviä elementtejä voisitte käyttää näiden teemojen kuvaamiseen? Valitkaa ryhmissä  muutama teema/tunnetila, eritelkää miten niitä kuvataan elokuvassa ja tehkää itse omasta näkökulmastanne joko valokuvia tai lyhyitä videoita. Voitte katsoa inspiraatioksi ja vertailukohdaksi myös Virgin Suicides -elokuvan trailerin.

 

 

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Mustang

(Mustang)

Ohjaaja: Deniz Gamze Ergüven

Maa: Ranska, Saksa, Turkki Vuosi: 2015

Kesto: 97min Ikäraja: 12

Levittäjä: Finnkino Oy

Näyttelijät:
Günes Sensoy, Doga Zeynep Doguslu, Tugba Sunguroglu, Elit Iscan, Ilayda Akdogan


Pienessä turkkilaisessa kylässä Lale ja hänen neljän sisartaan kisailevat kylän poikien kanssa koulumatkalla. Viaton leikki käynnistää skandaalin: sopimattomasta käytöksestä suuttuvat vanhemmat muuttavat perheen kodin vankilaksi ja koulupäivät vaihtuvat kodinhoidon oppitunteihin, kun tyttöjä aletaan valmistella järjestettyjä avioliittoja varten. Siskosten vapaudenkaipuuta ei kuitenkaan voida tukahduttaa, vaan he keksivät jatkuvasti tapoja kiertää rajoja.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa