Nälkämaan Sampo

Johdanto

Synopsis:
Suomesta halutaan kestävän kaivostoiminnan mallimaa aikana, jolloin maailman mineraalivarat ovat loppumassa. Ympäristöystävällisyyden lupauksilla ladattua ensimmäistä vihreän kaivosteknologian suurta kokeilua Talvivaaraa tuskin on ehditty juhlia kunnolla, kun tappiollinen kaivos tuottaa ympäristö-katastrofin toisensa jälkeen.

Valtio ei halua päästää sitä kaatumaan, sillä se on päättänyt, että kaivannaisteollisuus on Suomessa tulevaisuuden ala. Kaivosta kritisoivat kansalaiset kokevat, että todelliset päätökset on tehty jo etukäteen, vaikka heitä muodollisesti kuullaankin katselmus-kokouksissa ja lausuntokierroksilla.

Nälkämaan Sampo on vuosien tilanneseurantaan perustuva elinkaaridokumenttielokuva Talvivaaran kaivoksen tähänastisista vaiheista. Elokuva ei kuitenkaan kerro vain kaivoksesta vaan kansalliseksi tragikomediaksi muodostuneen kaivoshankkeen kautta elokuva tarjoaa kiinnostavan kuvan suomalaisesta yhteiskunnasta. Suomea pidetään yleisesti puhtaan ympäristön ja korkean teknologian avoimena ihanneyhteiskuntana. Nälkämaan Sampo näyttää Suomesta toisen puolen.
(Lähde: Filmikamari)

Oppimateriaali on suunnattu lukioihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin. Oppimateriaali soveltuu erityisesti seuraaviin lukion kursseihin: Äidinkieli: Tekstit ja vaikuttaminen (ÄI4), Biologia: Ekologia ja ympäristö (BI2), Filosofia: Etiikka (FI2) ja Yhteiskuntafilosofia (FI3), Yhteiskuntaoppi: Suomalainen yhteiskunta (YH1) ja sekä lukion opetussuunnitelman aihekokonaisuuksiin aktiivinen kansalaisuus, yrittäjyys ja työelämä, kestävä elämäntapa ja globaali vastuu, monilukutaito ja mediat, teknologia ja yhteiskunta.

Oppimateriaalin on laatinut aineenopettaja ja elokuvakasvattaja FM Maria Lehtonen.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Nälkämaan Sampo

(Nälkämaan Sampo)

Ohjaaja: Mika Koskinen

Maa: Suomi Vuosi: 2016

Kesto: 98min

Levittäjä: Pirkanmaan elokuvakeskus PEK


Nälkämaan Sampo on vuosien tilanneseurantaan perustuva elinkaaridokumenttielokuva Talvivaaran kaivoksen tähänastisista vaiheista.

Jättiläinen

(Jättiläinen)

Ohjaaja: Aleksi Salmenperä

Maa: Suomi Vuosi: 2016

Kesto: 97min Ikäraja: 12

Levittäjä: Nordisk Film

Näyttelijät:
Peter Franzén, Saara Kotkaniemi, Elena Leeve, Joonas Saartamo, Pertti Sveholm ja Jani Volanen


Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa