Kuva: Harri Heikka / Zodiak Finland
Kuva: Harri Heikka / Zodiak Finland

Naurun varjolla

Feministinen ja queer stand up

Feministinen ja queer stand up ollut viime vuosina nousussa pieniltä klubeilta Netflix-spesiaaleihin. Stand up on edennyt tässä suunnilleen samoja askelia kuin feministiset näkökulmat muissakin yhteyksissä. Ensin kiinnitettiin huomiota stand up-kulttuurin miesvaltaisuuteen ja vähän myöhemmin myös esimerkiksi hetero- ja cisnormatiivisuuteen.

Feministisen stand upin keskiössä ovat olleet ensisijaisesti näkyvyyden kysymykset. Eli millaiset ihmiset pääsevät lavoille ja millaisten ihmisten ääni kuuluu esitettävissä sisällöissä. Tähän liittyy myös kysymys siitä kenelle sisällöt on suunnattu. Perinteisesti vastaus jokaiseen kohtaan on ollut lähtökohtaisesti valkoinen hetero cismies ja tästä poikkeaminen nimeen omaan sääntöä vahvistava poikkeus.

Feministinen ja varsinkin queerfeministinen stand up haastaa komedian tekemisen rakenteita myös panostamalla turvallisemman tilan ja inklusiivisuuskysymysten huomioimiseen. Ja varsinkin feministisiltä klubeilta yleisö osaa jo myös odottaa ja vaatia parempaa, eikä esimerkiksi slurrien* käyttämistä tai sukupuolta bioessentiaalisesti** määrittävien juttujen esittämistä enää hyväksytä ilman kritiikkiä.

* slurri (eng slur) tarkoittaa ihmisryhmästä käytettävää sortavaa ilmaisua

** eli sukupuolta esimerkiksi genitaalien tai hormonien kautta määrittävää. Feministisenkin stand upin piirissä on nähty ikävän paljon juttuja, jotka perustuvat ajatukselle että mies=penis (ja penis=mies)

Tehtäviä

1. Keskustelkaa yhdessä miksi naiset ja muut naisoletetut* ovat olleet ja ovat yhä selvänä vähemmistönä koomikoissa? Hehän eivät ole vähemmän hauskoja tai jotenkin luonnostaan vähemmän kiinnostuneita komiikan tekemisestä. Sen sijaan syyt ovat samankaltaisia kuin muillakin miesvaltaisilla aloilla.

(Ehkä suurin syy lienee yksinkertaisesti se, että naisia ja muita naisoletettuja ei kannusteta komiikan pariin. Päinvastoin heitä kannustetaan huumorin suhteen ensisijaisesti passiiviseen kuulijan rooliin, nuodattamaan stereotyppistä sukupuolten roolijakoa, joissa naiset nauravat miesten vitseille. Komiikka on ollut kulttuurisesti miesten aluetta ja harvoille naisoletetuille koomikoille on ollut tarjolla melko ahtaita lokeroita: ammattin tai muun toimijuuden sukupuoleen liittyvistä kulttuurisista rooleista poikkeava henkilö joutuu ikään kuin selittämään tai kompensoimaan erilaisuuttaan.)

* Naisoletettu tarkoittaa kaikkia, joiden sukupuoli tulee yleensä oletetuksi naiseksi. Kaikki naisoletetut eivät ole naisia ja termi on tarkoitettu käytettäväksi esimerkiksi puhuttaessa kaikkiin naiseksi oletettuihin kohdistuvasta syrjinnästä. Se ei ole tarkoitettu etuliitteeksi, jolla vastuu puhujan tekemästä sukupuolittamisesta lakkaa olemasta, ja tällaisissä yhteyksissä voisikin sanoa mielummin vaikkapa "naiseksi olettamani". Naisoletettu ei myöskään tarkoita samaa kuin naiseksi syntymässä määritelty.

2. Pohdi, miten esiintyminen ns. kotiyleisön edessä eroaa tilanteesta jossa esiintyjää määrittää jollain tapaa erilaisuus ja/tai kulttuurisissa valtarakenteissa alempana oleminen? Sukupuolen ja erilaisten vähemmistöasemien lisäksi tämä voi tarkoittaa myös nuorta esiintymässä ikätovereilleen vs. nuorta esiintymässä vanhempiensa ikäluokalle.

(Vertaisyleisön voi esimerkiksi luottaa puhuvan enemmän samaa kieltä kokemusmaailman, kulttuuristen viittausten ja myös ihan konkreettisesti termistön ja ilmausten suhteen. Siksi kontakti yleisöön on usein luontevampaa ja sisällöt voivat olla monimutkaisempia, hienovaraisempia ja syvempiä. Toisaalta vertaisyleisö myös odottaa enemmän ja tuntuu usein erityisen tärkeältä, mikä voi lisätä jännitystä: vertaisyleisön edessä on helpompi olla parhaimmillaan ja siitä voi tulla paine olla parhaimmillaan.)

3. Pohdi, miten stand upin muutos esiintyjien ja aiheiden osalta näkyy elokuvassa.
 

Lisätietoa

Suomen feministisen ja queerin stand up -skenen uranuurtaja James Lórien MacDonald.

Kouluesityksiäkin tekevä koomikko ja kirjoittaja Juuso Kekkonen.

Kotitalousopettaja ja koomikko Inka Valima.

Kiintiökoomikot-podcast.


 

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Naurun varjolla

Ohjaaja: Reetta Aalto

Maa: Suomi Vuosi: 2020

Kesto: 88min Ikäraja: 7

Levittäjä: Nordisk Film

Näyttelijät:
Elena Leeve, Joonas Saartamo, Ernest Lawson, Aino Sirje, Minna Kivelä, Heikki Silvennoinen, Satu Tuuli Karhu, Miika Laakso


Kotimaisessa komediassa työttömäksi jäänyt, Tampereella asuva ja elämässään hieman hukassa oleva Maria osallistuu stand up -kurssille, ja päätyy aloittelevien koomikoiden kilpailukiertueelle. Seuranaan kiertueella Marialla on pieni, mutta keskenään erilaista komiikkaa tekevä joukko koomikoita. Yhteinen kiertue sujuu sekalaisesti eivätkä ihmissuhteetkaan osoittaudu aivan yksinkertaisiksi. Kun kiertue ja kilpailu saa päätöksensä, ei Mariakaan ole enää entisensä.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa