Nicostratos–pelikaani

Kreikkalainen saaristolaiselämä ja mielimaisemat

Elokuvassa Kykladien saarten ihmiset elävät varsin vaatimatonta elämää. Heillä on läheinen suhde luontoon. Meri ympäröi saaria, ja monet asukkaista saavatkin elantonsa kalastamalla. Syksyllä poimitaan ravinnoksi myös sieniä ja talvella kastanjoita. Lisätienistejä hankitaan kasvattamalla vihanneksia keittiöpuutarhoissa. Jotkut viljelevät myös viiniä, oliiveja ja hedelmiä. Useilla saarten asukkailla on kotieläiminä vuohia, joista saadaan maitoa ja juustoa. Kreikkalaisen saariston asukkaiden yhä tärkeämpi elinkeino liittyy turistien palvelemiseen. Nicostratos-elokuvassakin turistilaumat tulevat ihmettelemään saaren pelikaania.

1. Millaisia kokemuksia teillä luonnossa liikkumisesta? Viihdyttekö mökillä, telttailemassa tai veneilemässä? Kuulutteko niihin, jotka kaipaavat retkiä metsään, merelle tai järven rantaan vai ovatko kuvat luonnosta teille mieluisin vaihtoehto? Entä onko teidän perheellänne kasvimaa kotipihalla tai mökillä? Kuinka selviäisitte ilman kauppoja ja marketteja?

2. Pohtikaa, millainen on mielimaisemanne ja miten se on valikoitunut. Onko se sellainen, johon ihminen ei ole vielä jättänyt jälkeään vai onko se asuttu maalais- tai kaupunkimaisema?

a) Etsikää yksin tai pareittain esim. taidekirjoista maisemamaalauksia tai matkailu- ym. lehdistä tai internetistä erilaisia maisemavalokuvia. Etsikää sellaisia kuvia, jotka ovat tai muistuttavat omaa mielimaisemaanne. Voitte myös leikata lehdistä kuvia ja muunnella niitä lisäämällä niihin yksityiskohtia kollaasitekniikalla.

b) Lavastakaa oma maisemanne. Valokuvatkaa ja asettakaa itsenne johonkin ympäristöön kuvankäsittelyohjelman avulla. Kirjoittakaa tarina itsestänne luonnonhelmassa. Pohtikaa, mikä olisi tarinan tyylilaji. Keksikää, mitä odottamatonta teille voisi tapahtua. Joudutteko seikkailuun tai pääsettekö vieraille maille? Onko tarinanne fantasiatarina, jännityskertomus, romanttinen tarina vai matkakertomus?

c) Valitkaa viiden-kuuden kuvan sarja ja siihen sopiva musiikki. Kertokaa kuvien ja musiikin avulla pieni kertomus.

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Nicostratos-pelikaani

(Nicostratos le pelican)

Ohjaaja: Olivier Horlait

Maa: Ranska Vuosi: 2012

Kesto: 90min Ikäraja: 7

Levittäjä: Cinema Mondo

Näyttelijät:
Emir Kusturica, Jade Rose Parker, Thibault le Guellec


14-vuotias Yannis (Thibault le Guellec) ja tuima kalastaja Demosthene (Emir Kusturica) elelevät kahdestaan vaatimattomalla Zoran saarella tosi pitkän kivenheiton päässä Ateenasta. On Zoralla sentään kelpo rantakahvila, jota pitää kitsas Aristote. Saaren paras kahvila sattuu olemaan myös sen ainoa kahvila, mutta sen ansiosta Yannis tutustuu kesätöihin tulevaan 17-vuotiaaseen ateenalaiseen Angelikiin

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa