Nicostratos–pelikaani

Pelikaanit

Se ei ollut mikään tavallinen lintu. Se oli hellyttävän huvittava näky. Mikä ihmeen lintu se oli? Se oli kuin strutsin ja koiran sekoitus - tai kurkkutulehdusta poteva joutsen.

1. Kun Yannis löytää linnun, se on nälkäinen ja surkea, haiseva rääpäle. Mutta siitä kehkeytyy suuri ja kaunis, valkoinen lintu. Linnun muodonmuutos tuo mielee sadun Ruma ankanpoikanen.

  • Miten Yannis löytää linnun? Miten hän saa sen itselleen? (Hän käy laivassa myymässä rakia, paikallista viinaa, merimiehille ja huomaa linnun.)
  • Yannis saa pelikaanin vaihtamalla sen äitivainajalta saamaansa kultaiseen ristiin. Mikä on lopulta ristin kohtalo?

2. Luostarissa asuva, munkkien vanhin, Popa Kosmas, on Yanniksen hyvä ystävä, lohduttaja ja neuvoja. Hän tunnistaa oudon näköisen linnun oitis, kun Yannis nostaa sen esille repustaan: Pelecanus onocrotalus. Liitteessä 2 on lisätietoa pelikaaneista.

  • Etsikää kuvia pelikaaneista osoitteessa lintukuva.fi tai vaikkapa Googlen kuvahaulla.
  • Piirtäkää tai maalatkaa linnusta kuvia. Maalatkaa myös taustat. Tutkikaa maalauksia, joissa on kuvattu vettä. Miten vesi heijastaa valoa? Millaisia ovat Nicostratos-elokuvan maisemat, joissa pelikaani lentelee?
  • Suunnitelkaa ja piirtäkää tai maalatkaa pojasta ja pelikaanista elokuvajuliste.

3. Miten lintu vaikuttaa saarelaisten elämään? Yanniksesta ja pelikaanista tulee ystävät. Yannis hoitaa linnun terveeksi ja huolehtii ja siitä. Pelikaanista tulee Yannikselle tärkeä ystävä ja lohduttaja. Myös perheen touhukas Kitza-vuohi ystävystyy lopulta pelikaanin kanssa, vaikka onkin aluksi mustasukkainen Yanniksesta, jonka huomion joutuu nyt jakamaan uuden tulokkaan kanssa. Lopulta linnun kuuluisuus tuo saarelle valtavasti turisteja.

  • Miten elokuvassa on kuvattu vuohen ja linnun välejä?
  • Yannis joutuu pohtimaan ihmisen ja eläimen välistä suhdetta. Ajaako hänen saamansa taloudellinen hyöty eläimen hyvinvoinnin edelle? Haluaako hän tehdä pelikaanista turistihoukuttimen? Riskinä on helposti se, että liian vaivattomasti saatu ruoka muuttaa eläimet city-tyypeiksi, kuten kaatopaikkojen ja torien lokit ja varikset tai ihmisten jättämiä ruokajätteitä penkovat karhut, ketut yms.
  • Pohtikaa, miten me ihmiset suhtaudumme villinä luonnossa eläviin eläimiin.
  • Miten Nicostratos-pelikaani myös tavallaan yhdistää ihmisiä? Miten kylän yhteishenki ilmenee? (Kaikki puhaltavat yhteen hiileen lintua kohtaavan onnettomuuden hetkellä ja jakavat elokuvan lopussa yhdessä myös onnen ja ilon hetket.)
Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Nicostratos-pelikaani

(Nicostratos le pelican)

Ohjaaja: Olivier Horlait

Maa: Ranska Vuosi: 2012

Kesto: 90min Ikäraja: 7

Levittäjä: Cinema Mondo

Näyttelijät:
Emir Kusturica, Jade Rose Parker, Thibault le Guellec


14-vuotias Yannis (Thibault le Guellec) ja tuima kalastaja Demosthene (Emir Kusturica) elelevät kahdestaan vaatimattomalla Zoran saarella tosi pitkän kivenheiton päässä Ateenasta. On Zoralla sentään kelpo rantakahvila, jota pitää kitsas Aristote. Saaren paras kahvila sattuu olemaan myös sen ainoa kahvila, mutta sen ansiosta Yannis tutustuu kesätöihin tulevaan 17-vuotiaaseen ateenalaiseen Angelikiin

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa