Nicostratos–pelikaani

Poika ja isä

1. Kertokaa Yanniksesta. Millainen hän on luonteeltaan? Miltä hän näyttää? Millaisia töitä hän joutuu tekemään ansaitakseen perheelle rahaa? (Hän hoitaa pihapuutarhaa, laittaa ruokaa isälleen, hoitaa Kitza-vuohen, käy myymässä vuohenmaitotuotteita torilla, auttaa luostarin munkkeja, käy myymässä rakia laivalla.)

  • Miten Yanniksen elämä eroaa vaikkapa samanikäisen suomalaispojan elämästä?
  • Millaisia töitä te teette kotona? Miten kotityöt jaetaan teidän perheissänne?
  • Maksetaanko kotitöiden tekemisestä? Pitäisikö niistä maksaa? Keskustelkaa ja väitelkää aiheesta.

2. Pohtikaa, millainen on Yanniksen tulevaisuus. Mahtaako hän käydä koulua? Mistä hän unelmoi ja millaiset ovat hänen tulevaisuudensuunnitelmansa?

  • Millaisia haaveita teillä on? Mikä tekee teidät onnellisiksi? Minkälaisia mahdollisuuksia teillä on saavuttaa unelmanne? Kirjoittakaa unelmistanne lyhyesti paperilapulle ja kootkaa niistä yhteinen haaveiden kehä.

3. Millainen perhe Yanniksella on? Millainen perheen koti on? Mitä isä, Démosthène, tekee työkseen? (Kalastaa ja käy poimimassa viinirypäleitä.) Millainen on isän ja pojan suhde? Millainen Yanniksen isä on? Miksi isä on ankara? Miten ankaruus ilmenee? Miksi isä suuttuu, kun Yannis tulee torille myymään juustoa työhaalareissaan? Miten isä reagoi saatuaan tietää Nicostratosin olemassaolosta ja siitä, että Yannis on vaihtanut kultaisen ristinsä pelikaaniin?

Démosthène-isän on vaikeaa näyttää tunteitaan. Elokuvassa kerrotaan hänen olleen erilainen ennen, silloin kun Yannis oli pieni. Miksi isä on muuttunut? (Äidin kuolema on kiristänyt isän ja pojan välejä ja isästä on tullut äksyilevä, ja hän jurottaa ja on puhumatta usein päiväkausia.Isä myös läpsii Yannista suutuksissaan.) Miten isän ja pojan suhde muutuu elokuvan lopussa?

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Nicostratos-pelikaani

(Nicostratos le pelican)

Ohjaaja: Olivier Horlait

Maa: Ranska Vuosi: 2012

Kesto: 90min Ikäraja: 7

Levittäjä: Cinema Mondo

Näyttelijät:
Emir Kusturica, Jade Rose Parker, Thibault le Guellec


14-vuotias Yannis (Thibault le Guellec) ja tuima kalastaja Demosthene (Emir Kusturica) elelevät kahdestaan vaatimattomalla Zoran saarella tosi pitkän kivenheiton päässä Ateenasta. On Zoralla sentään kelpo rantakahvila, jota pitää kitsas Aristote. Saaren paras kahvila sattuu olemaan myös sen ainoa kahvila, mutta sen ansiosta Yannis tutustuu kesätöihin tulevaan 17-vuotiaaseen ateenalaiseen Angelikiin

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa