© 2021 20th Century Studios All Rights Reserved
© 2021 20th Century Studios All Rights Reserved

Nomadland

Työ, turvaverkot ja yhteiskunta

Nomadland-elokuvassa voidaan nähdä vahva yhteiskunnallinen ulottuvuus. Monille elokuvassa näytelleille henkilöille nomadielämä on jokapäiväistä todellisuutta. Liikkuvaan ja asunnottomaan elämään siirtyminen on monelle heistä ollut taloudellinen pakko, mutta samalla tavanomaisten asumismuotojen ja elämäntapojen ulkopuolelle astuminen on tuonut suurta vapautta ja uudenlaista merkityksellisyyttä elämään. Nomadiyhteisöissä keskinäisellä solidaarisuudella, avunannolla ja taitojen opettamisella pyritään paikkaamaan amerikkalaisen yhteiskunnan riittämätöntä turvaverkkoa.

1. Miten amerikkalaisen yhteiskuntamallin eroaminen pohjoismaisesta hyvinvointivaltiosta näkyy elokuvassa? Entä onko elokuvassa kulttuurien ja yhteiskuntien eroista huolimatta jotakin, mikä voisi tapahtua myös niissä yhteisöissä, joissa itse elät?

2. Minkälaisissa paikoissa Fern työskentelee elokuvassa? Minkälainen suhde hänellä vaikuttaa olevan työntekoon? Mitkä vastausvaihtoehdot uskoisit Fernin valitsevan, mikäli hän täyttäisi Elinkeinoelämän valtuuskunnan teettämän kyselyn työn henkilökohtaisesta merkityksestä? Entä mitä itse valitsisit?

3. Miten elokuvan henkilöt suhtautuvat avun pyytämiseen ja antamiseen? Minkälaista tukea he antavat toisilleen?

4. Elokuvassa kuvattujen nomadien voidaan ajatella elävän yhteiskunnan reunoilla ja osittain kulttuurin normien ulkopuolella. Mitä normeja heidän elämäntapansa haastaa, ja millaisia asioita he vaikuttavat tavoittelevan?

 

 

 


 

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Nomadland

Ohjaaja: Chloé Zhao

Maa: Yhdysvallat Vuosi: 2019

Kesto: 108min Ikäraja: 7

Levittäjä: Walt Disney Motion Pictures Finland

Näyttelijät:
Frances McDormand, David Strathairn, Linda May, Swankie


Työnsä menettänyt Fern (Frances McDormand) pakkaa omaisuutensa pakettiautoon ja lähtee tien päälle elämään perinteisen yhteiskunnan ulkopuolella, nykypäivän nomadina. Chloé Zhaon kolmannessa ohjaustyössä esiintyvät myös oikeat nomadit Linda May, Swankie ja Bob Wells, jotka toimivat Fernin mentoreina ja kumppaneina tämän matkatessa läpi lännen loppumattoman avarien maisemien.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa