keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

 

1. Hur känns det att förlora något kärt?

Barnen fick ett alphorn av flickan med den röda mössan. Man kan blåsa i hornet bara en gång. När är det dags att blåsa?

Pappa Ett får tillbaka sitt försvunna, kära alphorn, som han fått av sin fru, och beskyller barnen för stöld. Det framgår att flickan med den röda mössan, Anna, har givit barnen hornet. Anna säger: Så nu vet du hur det känns att förlora något kärt?

2. "Ärlighet, att göra tillsammans och hederlig vänskap är mina nyckelteman", säger Parvela.

"Även barn- och ungdomsfilmer kan ha ett budskap, även om huvudsaken skulle vara att underhålla. Ella och hennes vänner är en mänsklig historia berättad från barnens synvinkel, om att mindre effektivitet nog skulle räcka, och att barnets fördel inte får glömmas.

När man utgår från att allt ska utvecklas, så talar Timo Parvela kanske i denna Ella och Ef Ett-bok om att barnens fördel ibland glöms bort i all konkurrensutsättning och brådska. Jag tycker att filmens tematiska fråga eller röda tråd etableras redan i den första scenen, där den nya skolans rektor väljer sida, det vill säga den var barnets bästa inte nödvändigtvis kommer först.

Själv måste jag säga att det finns otroligt fina stora skolor. Filmens uppgift är att tillspetsa saker, och man kan inte säga att små skolor alltid är de bästa möjliga, utan också stora skolor erbjuder möjligheter. Kanske vi här pratar om att det skulle vara bra för de vuxna att stanna upp emellan. Vi har så bråttom med att utveckla saker, att driva dem framåt och tänka från ekonomisk synvinkel, att barnens bästa oundvikligen ibland glöms bort. '"(Intervju med regissören Taneli Mustonen)

Mer information om författaren Timo Parvela finns här.

3. Berätta med en mening vad filmen egentligen handlar om? Vad tycker ni att man kan lära sig av filmens berättelse?