keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU
SV | EN | RU

a. Sjung tillsammans sången Cirkusparaden (Italiensk folkmelodi; börjar med orden Se nu kommer cirkusföljet…) Då ni redan kan sången bra, ta med diverse rytminstrument, på vilka ni spelar introt, mellanspelet och finalen.

b. Analysera sångens text. Vilka djur hittar ni i sången om cirkusen? Riddjur = hästar, tigrar, elefanter och en björn. Rör er fritt omkring i rummet; smyg som tigern, lunka som elefanterna, gå som björnen emellanåt på alla fyra, emellanåt upp på bakbenen. Hur rör sig de stolta cirkushästarna?

Vilka andra hör till cirkusföljet enligt sången? En lustig clown. Ställ er i en stor ring. 1-2 barn går i tur och ordning mitt i ringen och visar något roligt trick som en clown kunde göra. De andra omkring applåderar alltid åt clownens lustiga trick.

c. Till slut börjar cirkusparaden gå omkring i rummet, sjungande och spelande ”Cirkusparaden”. Kom på förhand överens om vilka i följet som spelar diverse rytminstrument, vilka som agerar djur och clowner. Alla sjunger förstås tillsammans på glatt cirkushumör.

d. Minns ni vad som hände katten Findus på cirkusen? Diskutera vad man kan se och höra på en riktig cirkus. Hur många av er har besökt en riktig cirkus?

Gör en cirkusmanege av gympamattor och ställ stolar i en halvcirkel, som en liten läktare.  Var och en, eller parvis, uppträder barnen med pantomimer som föreställer olika cirkusnummer. Publiken gissar vilka föreställningar det gäller.

Fler idéer till Cirkusparaden i boken Liukko: Ilmaisua ipanoille, Kirjayhtymä 1998, s. 92-97.

Då cirkusparaden och numren är väl inövade, kan ni inbjuda som publik t.ex. barnens föräldrar, dagispersonalen eller en annan dagisgrupp.