keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Kelaamo: lyhytelokuvia nuorilta nuorille

#Cinderella (Tero Peltoniemi, 2014)

Kelaamo.fi on Koulukinon tuottama nuorten elokuvaharrastajien yhteisö ja julkaisualusta verkossa. Kelaamon sivuilta löydät koulujen videopajoissa tehtyjä elokuvia ja nuorten omaehtoisia videotuotantoja. Kaikki elokuvat ovat katsottavissa kouluissa vapaasti ja maksutta.
 
Kelaamon oppimateriaalit on tuotettu lasten ja nuorten itse tekemiin lyhytelokuviin. Oppimateriaalielokuviksi on valittu erityisesti sellaisia elokuvia, joissa on käsitelty lapsille ja nuorille ajankohtaisia aiheita.  

Mediakasvatuksen keskeisiä periaatteita ovat lasten ja nuorten omien ideoiden ja kokemusten näkyväksi tekeminen ja toimijuuden tukeminen.
Vuonna 2016 voimaan tulleessa opetussuunnitelmassa korostuvat oppilaan aktiivinen rooli ja vuorovaikutustaidot. Oppilaan kiinnostuksen kohteet, arvostukset, työskentelytavat ja tunteet sekä kokemukset otetaan opetuksessa huomioon entistä paremmin.


Lyhytelokuva keskustelun tukena
Nuorilta nuorille –elokuva saattaa toimia hyvänä keskustelunavaajana. Muutaman minuutin kestoinen lyhytelokuva sopii hyvin esimerkiksi tunnin avaukseksi tai keskustelun herättäjäksi sopivan oppiaineen yhteydessä.

Miten elokuva rakentuu?
Nuorten tekemissä elokuvissa jälki ei useinkaan ole yhtä siloiteltua kuin ammattimaisessa elokuvassa. Tietynlainen viimeistelemättömyys auttaa havaitsemaan elokuvan kerronnan rakenteita. Perinteisesti fiktioelokuvassa pyritään häivyttämään katsojalta elokuvan tekotapa ja saamaan katsoja uppoutumaan elokuvan maailmaan saumattomasti. Esimerkiksi elokuvan leikkaus ja äänimaailma ovat osa-alueita, joiden vaikutukseen harvoin kiinnittää huomiota. Mediakasvatuksen kannalta on tärkeää oppia ymmärtämään, että elokuva on tekijöiden aktiivisten valintojen tulosta.

Vinkkejä

  • Tutustukaa lyhytelokuvaan Kansallisen audiovisuaalisen instituutin Elokuvapolulla.
     
  • Kokeilkaa itse lyhytelokuvan tekoa! Poimikaa elokuvanne aihe oppitunnin teemoista tai vaikka harrastuksenne parista.