keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Lähiöelämää

 

Lähiöllä tarkoitetaan sellaista taajaman osaa, jolla on oma liikekeskuksensa tärkeimpine palveluineen. Kyseessä ei ole kovin vanha ilmiö: lähiöitä alettiin rakentaa Suomessa 1950-luvulla, eli lähiöjuurille saattavat nykyisin palata nelikymppiset ja sitä nuoremmat. Ken tulta pyytää esittelee Puotinharjun lähiötä, joka sijaitsee itäisessä Helsingissä metromatkan päässä kaupungin keskustasta. Ikää Jessen kotikulmilla on sen verran, että talot ovat peruskorjauksen tarpeessa ja siksi paketissa. 
 
Lähiöelämään liitetään monenlaisia käsityksiä ja uskomuksia. Pohtikaa, onko seuraavissa väitteissä elokuvan mukaan perää. Miettikää myös, antaako elokuva lähiöelämästä todenmukaisen kuvan. 
  • Lähiölapsuus on onneton lapsuus. (Jessen lapsuus on ollut kurja: häntä on kiusattu mm. sulkemalla hänet roskikseen, isä on uppoutunut loputtomaan tutkimustyöhönsä ja jäänyt etäiseksi pojalleen, äiti on jättänyt perheen. – Missä määrin juuri asuinpaikka vaikuttaa ihmisen elämänkulkuun?) 
  • Lähiöasuminen on tiivistä, virikkeetöntä kerrostaloasumista. (Elokuva näyttää Jessen kotikulmat paketoituina, mutta kerrostaloalueesta on selvästi kyse. Alueen nuoret, joita Jemina ystävineen edustaa, eivät kuitenkaan elä virikkeetöntä elämää. Paikoin karunoloinenkin miljöö sopii mainiosti esimerkiksi joukon roolipeliharrastukseen.  – Kenen tehtävä on järjestää nuorten vapaa-aika, nuorten itsensä vai jonkun muun?) 
  • Kapakka on lähiön ydin, kaikkien yhteinen olohuone. (Elokuvassa lähiön kapakka toimii henkilöiden tapaamispaikkana, siellä järjestetään mm. karaokeiltoja. Myös yksi elokuvan loppukohtauksista, Taiston viimeinen matka, alkaa sieltä. – Missä määrin kapakka on vain elokuvantekijän ratkaisu, paikka, jonne väki saadaan kokoon?) 
  • Maahanmuuttajat kansoittavat lähiöt. (Elokuvassa maahanmuuttajista annetaan varsin myönteinen kuva: he tuovat väriä katukuvaan ja tekevät töitä ahkerasti. He eivät suinkaan ole lähiössä ongelma, niin kuin usein kliseisesti ajatellaan.) 
  • Yhteiskunnan ongelmat näkyvät lähiöissä parhaiten. (Monet ongelmat – työttömyys, väkivalta, alkoholismi – tuodaan elokuvassa esiin Hakkaraisen roolihahmon kautta. Jessessä taas näkyvät ahdistuneisuus ja epävarmuus. – Millä tavoin asuinpaikka vaikuttaa ongelmien syntyyn?)