keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

Teemapaketti: Lastenelokuva

Herra Heinämäki ja leijonatuuliviiri (2011)

Elokuva on tärkeä identiteetinrakennusväline lapsille. Lastenelokuvissa keskeisiä ovatkin katsojalle samastumiskohteita tarjoavat, samanikäiset päähenkilöt. Hyvä lastenelokuva tarjoaa kasvatuksellisen sanoman lisäksi viihdettä ja tunne-elämyksiä.

Oleellista lastenelokuvassa on onnellinen loppu ja helposti eroteltava hyvä ja paha, jotta tarina tukisi kehityksensä keskellä olevien lasten eheän maailmankuvan kehittymistä. Lastenelokuvassa tärkeää on myös lapselle ymmärrettävä juoni, läheinen maailma ja omantasoiset tunnekokemukset. Vaikka audiovisuaalinen kerronta ei kirjallisen tarinan tapaan rakennu lapsen mielikuvituksen ”kuvapankin” varaan, on elokuvakin parhaimmillaan loistava mielikuvituksen lennon siivittäjä.

Vaikeatkaan aiheet eivät ole lastenelokuvissa kiellettyjä, kunhan elokuvan tarina tarjoaa selviytymiskeinoja vaikeisiin tilanteisiin. Toivo ja valo ovat tärkeitä elementtejä lastenelokuvan maailmassa.

Koulukinon elokuvalistalle mahtuu niin kaupallisin periaattein toteutettua Hollywood-animaatiota kuin yleisesti laadukkaana pidettyä pohjoismaista lastenelokuvaakin. Tuotantolähtökohdista riippumatta monista lastenelokuvista on mahdollista löytää minäkuvan rakennusaineita, inspiraatiota, innoitusta, elähdyttäviä tunnekokemuksia ja opettavaisia elämänohjeita. Tällaisia ominaisuuksia etsittäessä kannattaa tutustua myös Koulukinon perheille suunnattuun, elokuvien myönteisiä viestejä arvioivaan Media-avain-palveluun.

Lähteet: