keyboard_arrow_up
menu
SV | EN | RU

Osallistu Koulukinon palautekyselyyn

Arvomme kaikkien palautetta antaneiden kesken elokuvalippuja

SV | EN | RU

1. Tutkikaa ennen elokuvaa käsityksiänne elokuvan roolihahmoista:

a) Kokeilkaa pantomiimiarvausleikkiä. Kerätkää paperilapuille ammatteja ja arpokaa niitä esitettäviksi pantomiimin keinoin. (Elokuvassa esiintyvät muun muassa palomies, sairaanhoitaja, tutkija, rakennusmies ja karaokelaulaja.) 
 
b) Kootkaa luokasta bussipysäkille Batman, sairaanhoitaja, kiusattu poika, puhelinseksityttö ja lähiön sankari. Ensin kaikki odottavat bussia. Sitten tilanne muuttuu: ohi kulkee koiraa ulkoiluttava mies, joka potkii ja lyö lemmikkiään. Miten eri henkilöt reagoivat? 
 
c) Käykää seuraavat keskustelut niin, että roolihahmoille sovitaan etukäteen tarkkailija. Kun keskustelu jonkin ajan kuluttua keskeytetään, tarkkailija asettuu roolihahmon taakse ja kertoo, mitä roolihahmo ajattelee juuri sillä hetkellä. (Tehtävän voi toteuttaa myös sana on vapaa –tekniikalla: kuka tahansa voi asettua roolihahmon ajatuksia kertomaan.) 
  • Äiti ja tytär keskustelevat tyttären iltaohjelmasta ja kotiintuloajoista sekä pojista, joiden kanssa tyttö kulkee. 
  • Palomies soittaa kymmenen vuoden eron jälkeen entiselle tyttöystävälleen, jonka kanssa haluaisi treffeille. 
  • Isä ja aikuinen poika käyvät keskustelua siitä, voiko poika palata kotiin asumaan ja toipumaan kokemistaan kolhuista. 
d) Pohtikaa elokuvan katsomisen jälkeen, mihin ilmaisuharjoituksissa esiin tulleet käsityksenne eri roolihahmojen toiminnasta perustuivat. Miten elokuvan roolihahmojen toiminta poikkesi teidän roolihahmoistanne? Miksi? 
 
2. a) Elokuvan keskeisillä henkilöillä, Jessellä, Marjukalla ja Jeminalla, on elämässään monia rooleja. Millaisia? Miksi he ovat omaksuneet juuri nämä roolit? Mikä merkitys eri rooleilla on heille? Entä miten muut suhtautuvat eri rooleihin? 
  • Jesse on ansioitunut palomies, kiusattu roskis-Jesse, Batman…
  • Marjukka on sairaanhoitaja, Hakkaraisen rakastajatar, seksipalveluja tarjoava puhelintyttö, Jeminan äiti…
  • Jemina on Marjukan tytär, neitsyysbarometrin avulla poikia pompottava nuori nainen, roolipelin prinsessa…
b) Pohtikaa tietojenne ja kokemustenne perusteella, millaisia rooleja, mitä tehtäviä perheessä yleensä on eri perheenjäsenillä. Mitä odotetaan äideiltä? Entä isiltä? Mitä kuuluu lapsen rooliin? 
 
c) Perinteiset lapsen ja aikuisen roolit ovat elokuvassa sekoittuneet. Etsikää esimerkkejä siitä. Mitä ajatuksia elokuvan perhe-elämä herättää teissä? (Jeminan repliikit ”Kasva äiti aikuiseksi?, ”Äidit ei puhu noin!”, ”Lapsetko täällä määrää, kuka on kiva ja kuka ei?”; Marjukan epäodotuksenmukainen suhtautuminen tyttären seksuaalisuuteen; Hakkaraisen kypsymättömyys: hurjat temput, lorvailu; Jessen Batman-temput) 
 
d) Voiko rooleista päästä halutessaan irti tai voiko niitä muuttaa?