Pekka ja Pätkä puistotäteinä

Johdanto

Oppimateriaali on osa Koulujen elokuvaviikkoa, jonka yhteydessä elokuva on katsottavissa joko koulussa tai elokuvateatterissa.

Synopsis:
Sarjakuvataitelija Ola Fogelberg loi hahmon Pekka Puupää, jonka kommelluksissa mukana touhusi myös taiteilijan luoma hahmo Pätkä. Sarjakuvaa Pekka ja Pätkä julkaistiin vuodesta 1925 vuoteen 1975.  Suomen Filmiteollisuus SF Oy innostui suurta suosiota niittäneestä sarjakuvasta, jonka seurauksena ensimmäinen elokuva ”Pekka Puupää” valmistui vuonna 1953. Puupää -elokuvasarjaan tehtiin 13 elokuvaosaa, joista Pekka ja Pätkä puistotäteinä on sarjan neljäs elokuva. Puupää -elokuvasarja leimasi suomalaisessa elokuvan historiassa kokonaista aikakautta 1950-luvulla ja Pekka ja Pätkä vakiintuivat kansansuosikeiksi.

Elokuvassa Justiina, Pekan vaimo, patistaa Pekkaa työnhakuun. Pekka tarvitsee tietysti moiseen urakkaan apuriksi kaverinsa Pätkän. Parivaljakko yrittää etsiä itselleen töitä kesäisessä Helsingissä. Pekka ja Pätkä saavat hyviä työtarjouksia ja kokeilevatkin erilaisia ammatteja, mutta jokainen yritys syystä tai toisesta menee pieleen. Kumppanukset pääsevät vielä kokeilemaan puistotädin ammattia. Nälkiintynyt ja yksinäinen pikkupoika Otto sattuu samaan aikaan kuljeskelemaan puistossa ja näin Pekka ja Pätkä tutustuvat äitinsä menettäneeseen ja isänsä kadottaneeseen poikaan Ottoon. Vaikka Pekan ja Pätkän työ puistotäteinä menee mönkään, parivaljakko ottaa suojatikseen Oton. Kolmikko ryhtyy jälleen työnhakuun ja kommellukset seuraavat toisiaan. Lopulta Otto saa hyvän työtarjouksen laulutaidoillaan. Laulutaidot tuovat Oton onnekseen hänelle muutakin kuin vain rahaa!

Ohjaaja: Armand Lohikoski

Käsikirjoittaja: Reino Helismaa

Tuotanto: Suomen Filmiteollisuus SF Oy

Oppimateriaalin teemoja: suomalainen kulttuuriperintö, menneisyys, suomalaisen elokuvan historia, komedia, farssi, elokuvamusiikki

Lajityyppi: Komedia

Oppimateriaali on suunnattu 3.-luokkalaisille

Oppimateriaalin on laatinut luokanopettaja ja kulttuurituottaja Melina Lukkarinen.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Elokuvan voi katsoa koulussa maksutta Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVIn) Elokuvapolulla. Pitkän elokuvan katsomiseen tarvitaan käyttäjätunnus ja salasana. Tunnukset voit tilata sähköpostiisi osoitteesta koulut@kavi.fi. Palvelu on toiminnassa koulujen toimintakauden aikana. Ilmoita samalla paitsi opettajan yhteystiedot, myös luokkasi tiedot.

Elokuvasta voi tilata myös koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaali on julkaistu vuonna 2015. Tiedot ja linkit on tarkistettu 9.6.2015.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Pekka ja Pätkä puistotäteinä

(Pekka ja Pätkä puistotäteinä)

Ohjaaja: Armand Lohikoski

Maa: Suomi Vuosi: 1955

Kesto: 64min

Levittäjä: KAVI

Näyttelijät:
Esa Pakarinen, Masa Niemi, Siiri Angerkoski, Risto Jussila


Puupää-elokuvasarjan neljännessä elokuvassa Pekka ja Pätkä kokeilevat erilaisia ammatteja.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa