Peter Pan

Satuklassikko

 

a) Keskustelkaa siitä, mitä tarkoittaa klassikko. Mikä tekee Peter Panin tarinasta klassikon? Mitä muita klassikkosatuja tiedätte? Haastatelkaa kotona vanhempia sekä isovanhempia. Mitä satuklassikoita he tietävät? 
 
Nykysuomen sanakirja määrittelee sanan klassikko alansa mestariksi tunnustetuksi, pysyväarvoiseksi tai klassiseksi vakiintuneeksi (taide)teokseksi. 
 
b) Pohtikaa mitä tarina Peter Panista kertoo 1900-luvun alun Englannista. Millaisena elokuvassa kuvataan kotia, perhettä, vaatteita, koulua, vanhempien huolia, 12-vuotiaan tytön velvollisuuksia, jne... Mitkä asiat tarinassa voisivat olla kirjailijan omasta elämästä? 
 
Peter Pan syntyi tarinoista, joita James Matthew Barrie kertoi viidelle kasvattipojalleen. Aluksi Barrie kirjoitti Peter Panista näytelmän 1904 ja kirjana se ilmestyi vuonna 1911. Mielikuvituksellisen Peter Panin kerrotaan sisältävän lontoolaiskirjailijan omaelämänkerrallisia aineksia. Peter Panista on tehty useita versioita; lyhentämättömänä se ilmestyi suomeksi vasta 2002 Art Housen kustantamana. 

 

Kuka on Peter Pan? 
a) Kerätkää yhdessä ylös tietoja, mitä elokuva kertoo pojasta nimeltä Peter Pan? (Hän elää ilman aikuisten sääntöjä. Hänellä on karkaileva varjokuva ja hän osaa lentää iloisten ajatusten voimin. Hänen ystäviään ovat Helinä-keiju ja Kadonneet pojat. Hänen vihollisensa ovat merirosvot ja Kapteeni Koukku...) 
b) Miten Peter Panin olemassaolo näkyy Mikä-Mikä-maassa? (Mm. säätilan muutokset.)

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Peter Pan

(Peter Pan)

Ohjaaja: P.J. Hogan

Maa: USA Vuosi: 2004

Kesto: 115min Ikäraja: 7

Levittäjä: FS Film Oy

Näyttelijät:
Jeremy Sumpter, Rachel Hurd-Wood, Jason Isaacs, Olivia Williams, Ludvine Sagnier, Lynne Redgrave, Richard Briers, Theodore Chester, Rubert Simonian, George MacKay, Harry Eden, Patrick Gooch, Lachlan Gooch


Elokuva Peter Panista on puhuttu suomeksi, joten koko alakoulu voi käydä katsomassa sen yhdessä. Kapteeni Koukku on tässä elokuvassa yhtä pelottava kuin alkuperäisessä sadussa!

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa