Pieni siskoni

Johdanto

Oppimateriaalin teemoja: syömishäiriöt, sisarussuhteet, kehollisuus, omat tarinat

Oppimateriaali on suunnattu yläkouluun, lukioon ja toisen asteen oppilaitoksiin.

Synopsis: Sanna Lenkenin ohjaama ja käsikirjoittama Pieni siskoni kuvaa kahden siskoksen, 16-vuotiaan Katjan ja 12-vuotiaan Stellan läheistä suhdetta, joka muuttuu ratkaisevasti Katjan sairastuessa syömishäiriöön. Stella ihailee isosiskoaan Katjaa enemmän kuin ketään toista. Katja on lahjakas taitoluistelija, ja samalle urapolulle haluaisi pikkusiskokin. Luistelutunnit eivät kuitenkaan ota sujuakseen, ja sipsit maistuvat, vaikka Katjan mukaan huippu-urheilijan pitäisi niistä kieltäytyä. Sitten Stella huomaa, että Katja syö koko ajan vähemmän, vaikka treenit vaatisivat enemmän. Kun vaikea sairaus tulee esiin, koskettaa se koko perhettä ja lyö säröjä perheen arkeen.

Katjan sairastuminen ja sen käsittelyn monet sävyt kuvataan pääasiassa sisarten välisenä asiana ja Stellan silmin. Vanhemmat ja muut aikuiset tulevat tietoisiksi asiasta vasta kauan Stellan jälkeen. Elokuva ei kuitenkaan ole ainoastaan syömishäiriötarina, vaan se kuvaa moniulotteisesti siskojen välisen suhteen kehittymistä ja monia ulottuvuuksia. Sanna Lenkenin debyyttiohjaus on osin omaelämäkerrallinen. Hän itse sairasti nuorempana anoreksiaa. Lenken käsittelee vaikeaa sairautta tarkkanäköisesti ja pehmentää sitä sopivalla huumorilla.

Oppimateriaalin on laatinut FM, tutkija Heta Mulari.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.

Luettavaksi

Hakala, Laura (toim., 2000): Siskonmakkarat – Miltä syömishäiriö tuntuu, Helsinki: Tammi.

Kyrölä, Katariina & Harjula, Hannele (2007) Koolla on väliä! - Lihavuus, ruumisnormit ja sukupuoli, Helsinki: Like.

Puuronen, Anne (2004) Rasvan tyttäret: Etnografinen tutkimus anorektisen kokemustiedon kulttuurisesta jäsentymisestä, Helsinki: Nuorisotutkimusverkosto/Nuorisotutkimusseura.


Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin!

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Pieni siskoni

(Min lilla syster)

Ohjaaja: Sanna Lenken

Maa: Ruotsi, Saksa Vuosi: 2015

Kesto: 91min Ikäraja: 12

Levittäjä: Kinoscreen Illusion

Näyttelijät:
Rebecka Josephson, Amy Deasismont


Pieni siskoni kuvaa kahden siskoksen läheistä suhdetta, joka muuttuu ratkaisevasti toisen heistä sairastuessa syömishäiriöön. Elokuva ei kuitenkaan ole ainoastaan syömishäiriötarina, vaan se kuvaa moniulotteisesti siskojen välisen suhteen kehittymistä ja monia ulottuvuuksia.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa