Pikku Ilona ja hänen karitsansa

Elokuva ja tunteet

Elokuvat herättävät katsojassa erilaisia, joskus voimakkaitakin tunteita. Elokuvat naurattavat, itkettävät, pelottavat, hämmästyttävät, koskettavat, kauhistuttavat ja ihastuttavat.

 • Millaisia tunteita Pikku Ilona ja hänen karitsansa sinussa herätti? Mikä elokuvassa oli  hauskaa, pelottavaa, surullista, ahdistavaa, koskettavaa, jännittävää?
 • Mikä oli elokuvan koskettavin kohtaus?

Elokuvassa tunteita ilmaistaan usein kasvojen välityksellä, näyttelijän ilmeitä tarkkailemalla voi siis päästä perille henkilön tunnetiloista.

 • Muistele millaisia ilmeitä elokuvassa oli ja mitä tunteita ne välittivät. Millaisia tunteita elokuvasta muistat? Millaisiin elokuvan kohtauksiin ne liittyvät?
   
 • Millaisia tunnetiloja elokuvan henkilöt kävivät läpi? Mistä muusta kuin ilmeistä voisi päätellä elokuvan henkilöiden tunnetiloja?
   
 • Esittäkää luokalle ilmeitä, joista muut yrittävät arvata mistä tunnetilasta on kyse ja mihin elokuvan kohtaukseen tunne liittyy.
   
 • Testinäytöksiin osallistuneet koululaiset luonnehtivat elokuvan päähenkilöä Ilonaa muun muassa iloiseksi ja rohkeaksi. Oletteko samaa mieltä? Mitä muita ominaisuuksia Ilonalla oli? Mitä rohkeus vaati Ilonalta, millä tavalla hän oli rohkea?  Missä tilanteissa sinä olet ollut rohkea?
   
 • Elokuvassa henkilöiden väliset suhteet ovat tärkeitä, niiden avulla vedotaan katsojiin ja viedään juonta eteenpäin. Esimerkiksi päähenkilöiden riitely voi johtaa uusiin tapahtumiin. Mieti, millaisia eri hahmojen väliset suhteet olivat. Mistä voi tietää välittävätkö henkilöhahmot toisistaan, inhoavatko he toisiaan jne.?
Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Pikku Ilona ja hänen karitsansa

(Pikku Ilona ja hänen karitsansa)

Ohjaaja: Jorma Nortimo

Maa: Suomi Vuosi: 1957

Kesto: 93min

Levittäjä: Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (yhteyshenkilö: Tommi Partanen)

Näyttelijät:
Riitta Hämäläinen, Siiri Angerkoski, Elsa Turakainen, Sirkka-Liisa Wilén.


Mika Waltarin tarinaan perustuva elokuva orvon karjalaistytön vaiheista evakkomatkalla Helsinkiin.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa