Pekka ja Pätkä -elokuvien Justiinana parhaiten tunnettu Siiri Angerkoski esiintyy tällä kertaa noita-akkamaisessa roolissa.
Pekka ja Pätkä -elokuvien Justiinana parhaiten tunnettu Siiri Angerkoski esiintyy tällä kertaa noita-akkamaisessa roolissa.

Pikku Ilona ja hänen karitsansa

Tunnistatko satuja? - satuviitteitä elokuvassa

Elokuva käyttää kerronnassaan runsaasti satuviitteitä, joista voi tunnistaa piirteitä niin Hannusta ja Kertusta kuin Tuhkimostakin. Esimerkiksi Paksulan talon emäntä (Siiri Angerkoski) muistuttaa pelottavalta ulkonäöltään noita-akkaa. Prinsessa-satuja varioiden Ilona päätyy lopulta uuteen kotiinsa, joka tuo köyhälle tytölle mieleen linnan kuningattarineen – ja valloittaa omalla persoonallaan itselleen uuden perheen.   

 • Tunnistatko elokuvasta viitteitä tutuista saduista? Mitä satuja tulee mieleesi? (Koeyleisö tunnisti elokuvasta noidan, joka oli ihan kuin Hannusta ja Kertusta ja Tuhkimon. Lumikki, Piparkakkupoika, ”Maijal oli karitsa” ja Tähkäpää mainittiin. Yksi totesi että alussa Ilona asui köyhässä pienessä kodissa ja lopuksi palatsissa. Myös äitipuoli peilin ääressä toi mieleen klassisen satukuvaston.)
   
 • Kertokaa elokuvan tarina sadun muodossa. Miettikää ensin keitä hahmot olisivat, kuka olisi esim. kuningatar, kuka prinssi jne.?
   
 • Mitä elokuvassa tapahtui? Millaisia tapahtumia elokuvassa oli? Millainen oli elokuvan rakenne?
   
 • Elokuvan rakenteen pohtimisessa ja hahmottamisessa voi käyttää apuna myös sankarin matka -juonirakennetta ja siihen liittyvää analyysitehtävää.
   
 • Keitä olivat elokuvan henkilöhahmot ja millaisia rooleja heillä oli? Kuka esimerkiksi oli sankari, kuka sankarin vastustaja jne.? Jos tutustuit sankarin matka -juonirakenteeseen voit pohtia myös millaisia arkkityyppejä elokuvassa oli, löytyykö elokuvan juonesta sankarin matkan etappeja, millainen on sankarin tavallinen maailma, millainen on tarinan sankarin matka?
   
 • Muistele elokuvan henkilöitä Elonetistä löytyvien kuvien avulla. Valitse yksi kuva ja kerro muille siinä esiintyvästä henkilöstä tai henkilöistä. Kuvaile luonteenpiirteitä, ulkonäköä, käyttäytymistä jne.

 

 

 

 

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Pikku Ilona ja hänen karitsansa

(Pikku Ilona ja hänen karitsansa)

Ohjaaja: Jorma Nortimo

Maa: Suomi Vuosi: 1957

Kesto: 93min

Levittäjä: Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (yhteyshenkilö: Tommi Partanen)

Näyttelijät:
Riitta Hämäläinen, Siiri Angerkoski, Elsa Turakainen, Sirkka-Liisa Wilén.


Mika Waltarin tarinaan perustuva elokuva orvon karjalaistytön vaiheista evakkomatkalla Helsinkiin.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa