Pina

Johdanto

Saksa, Ranska, Iso-Britannia, 2011

Ohjaus ja käsikirjoitus: Wim Wenders

Tuotanto: Neue Road Movies, Eurowide Production, ZDF


Leikkaus: Toni Froschhammer

Kuvaus: Hélène Louvart

Äänisuunnittelu: Alexander Buck

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

 

Kesto: 106 min.

Ikäraja: S

Genre: Dokumentti

Levittäjä: Bio Rex Distribution

Oppimateriaali on suunniteltu lukioihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin.

Materiaali on julkaistu vuonna 2011. Linkit on tarkistettu 12.7.2013.

”Tanssi, tanssi, tai muuten olet hukassa!” – Pina Bausch

Wim Wendersin 3D-elokuva Pina tuo elokuvakentälle jotain täysin uutta ja erilaista. Wenders on tallentanut elokuvaansa saman, mitä kuuluisa saksalaiskoreografi Pina Bausch (1940-2009) halusi ilmentää omissa tanssiteoksissaan: kauneutta, leikkiä, kipua, rakkautta, iloa ja kaipausta.

Vaikka kyseessä on muotokuva Pina Bauschista, Pina ei ole perinteinen dokumenttielokuva. Kyseessä on pikemminkin Wuppertal-ryhmään kuuluneiden tanssijoiden tekemä kunnian- ja rakkaudenosoitus edesmenneelle mestarilleen. Pina Bauschin tanssijat muistelevat lämmöllä opettajaansa ja johtajaansa, mutta dialogia tärkeämpää on tanssi.

Eri ikäiset tanssijat esittävät elokuvassa henkeäsalpaavia numeroita, joista monet on sijoitettu tanssiteatterin ulkopuolelle, huikeisiin maisemiin. Tässä kuvaan tulevat mukaan 3D:n tehokeinot, jotka saavat Pinassa aivan uudenlaisia ulottuvuuksia. Elokuvassa nähdään myös kohtauksia Pina Bauschin kuuluisimmista teoksista (mm. Café Müller, Volmond ja Kevätuhri).
Tanssi-lehden Harri Kuusisaari totesi arviossaan, että ”tämän jälkeen tanssielokuva ei ole enää entisensä”, ja yhtä lailla voi sanoa, että Pinan jälkeen 3D-elokuva ei ole enää entisensä.
”Katsomiskokemuksena Pina on - - fantastinen, hienoin koskaan näkemäni tanssielokuva. Se kurkottautuu sanojen ja selitysten taakse, kohti sitä kuvien ja liikkeen maailmaa, josta avautuvat myyttien verkostot, ihmisenä olemisen kurjuus ja ihanuus.” – Harri Kuusisaari, Tanssi

Lähde: Bio Rex Distribution

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Pina

(Pina)

Ohjaaja: Wim Wenders

Maa: Saksa, Ranska, Iso-Britannia Vuosi: 2011

Kesto: 106min

Levittäjä: Bio Rex Distribution


”Tanssi, tanssi, tai muuten olet hukassa!” – Pina Bausch Win Wendersin ohjaaman 3D-tanssielokuvan oppimateriaali käsittelee tanssielokuvan ja kuuluisan koreografin Pina Bauschin lisäksi koreografiaa elokuvassa sekä tanssiteatteria.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa