Poissa

Tematiikka

1. Poissa-elokuvan yksi keskeinen teema on vapauden kaipuu. Mistä vapauden kaipuu Matin kohdalla mielestäsi johtuu? Kuinka se ilmenee?

2. Poissa-elokuvan yksi keskeisistä elementeistä on poissaolon ja läsnäolon tematiikka. Analysoi poissaolon, läsnäolon ja lähtemässä olon teemoja ja niiden välisiä suhteita. Kuinka poissaolo vaikuttaa läsnäoloon, entä lähtemässä olo? Vaikuttaako läsnäolo taas jotenkin poissaoloon?

3. Tutustu VoiKu-tutkimushankkeeseen seuraavissa osoitteissa:
Tukea vanhemmille: Vanhemmuus rakasta ja raskasta?
Iltalehti: 1 725 isää ja äitiä vastasi: Näistä syistä perhe-elämä tympii ja ahdistaa

  • Analysoi Poissa-elokuvan tapahtumia ja ilmiöitä VoiKu-hankkeessa esitettyjen tutkimustulosten valossa.

4. Tutustu Ylen artikkeliin "Äiti räyhää ja isä piilottaa pelkonsa – monien vanhempien tunnetaidot ovat hukassa ja malli periytyy lapsille"

  • Mitä neuvoja antaisit Matille elokuvan alussa vallitsevassa tilanteessa? Voisiko hänelle antaa artikkelin pohjalta elokuvan myöhemmissä vaiheissa neuvoja?

5. Keskeinen teema, joka Poissa-elokuvassa esiintyy, on elämän yksitoikkoisuuden sekä Matin katoamisten myötä ilmaantuvan täydellisen arvaamattomuuden välinen jännite. Analysoi, minkälaisia rooleja yksitoikkoisuus ja täydellinen arvaamattomuus elokuvassa saavat?

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Poissa

(Poissa)

Ohjaaja: Arttu Haglund

Maa: Suomi Vuosi: 2019

Kesto: 91min Ikäraja: 12

Levittäjä: Black Lion Pictures Oy

Näyttelijät:
Panu Tuomikko, Eeva Putro, Julia Hemmilä, Seppo-Ilmari Siitonen, Tommi Korpela, Minka Kuustonen, Rainer Kaunisto, Maruska Verona, Jon-Jon Geitel, Ina Mikkola ja Jarkko Niemi


Kotimainen indietuotanto Poissa on elokuva, joka kysyy onko vapaudenkaipuu itsekästä.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa