Poissa

Tulkinta ja dekonstruktio

1. Etsi tietoa jälkistrukturalistisesta tekstin tulkinnasta ja Jacques Derridan dekonstruktiosta luennan tapana. Pyri ymmärtämään, mitä Derrida tarkoittaa kulttuuristen tekstien dekonstruktiolla ja erityisesti, kuinka hän hahmottaa marginaalin ja tekstin välistä suhdetta. Tämän jälkeen koita soveltaa dekonstruktiivista tulkintatapaa Poissa-elokuvaan. Tee elokuvasta tai jostain sen osasta luova, ”dekonstruktiivinen” uudelleentulkinta, eli dekonstruoi jokin teema siitä.

Voit aloittaa tutustumisen dekonstruktioon esimerkiksi näistä linkeistä:
36 Situations: Miksi elokuvantekijän tulisi tietää, mitä tarkoittaa dekonstruktio?
Tieteen termipankki: dekonstruktio

2. Tulkitse elokuvaa kannanottona.

3. Sigmund Freud esittää teoksessaan Unien tulkinta (1899), että: "Uni on (tukahdutetun, torjutun) toiveen (naamioitu) toteutuma". Etsi tietoa Sigmund Freudin teoriasta unista ja unennäöstä. Tulkitse elokuvan tarinaa freudilaisittain jonkun Poissa-elokuvan henkilöhahmon unena.

4. Tutustu muisti- tai dissosiaatiohäiriöistä kärsivien kokemuksiin. Tulkitse sen jälkeen elokuvaa joko muisti- tai dissosiaatiohäiriöisen kokemuksena. Voit aloittaa tutustumisen esimerkiksi näistä linkeistä:
Muistiliitto
Terveyskirjasto: dissosiaatiohäiriö

 

 

 

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Poissa

(Poissa)

Ohjaaja: Arttu Haglund

Maa: Suomi Vuosi: 2019

Kesto: 91min Ikäraja: 12

Levittäjä: Black Lion Pictures Oy

Näyttelijät:
Panu Tuomikko, Eeva Putro, Julia Hemmilä, Seppo-Ilmari Siitonen, Tommi Korpela, Minka Kuustonen, Rainer Kaunisto, Maruska Verona, Jon-Jon Geitel, Ina Mikkola ja Jarkko Niemi


Kotimainen indietuotanto Poissa on elokuva, joka kysyy onko vapaudenkaipuu itsekästä.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa