Raja 1918

Johdanto

Oppimateriaalin teemoja: Rajan symboliikka ja realismi, Suomen itsenäisyys ja itsenäistyminen, Suomen sisällissota, 1920–30-luvun Suomi, Suomen lippu, suhde venäläisiin, Jörn Donner

Synopsis: Raja 1918 on kuohuva kertomus Suomen valtion syntyvuodelta. Mannerheim määrää nuoren upseerin, kapteeni Carl von Munckin (joka siviilissä on tiedemies ja sodassa idealisti) Rajamaan komendantiksi mitättömän puron varteen, paikkaan jossa uusi Suomi ja Neuvosto-Venäjä kohtaavat toisensa. Tai eivät kohtaa.

Raja 1918 on historiallinen draama, mutta myös rakkaustarina ja selviytymiskertomus olosuhteissa jotka ovat liian kovat - jopa rakkaudelle. Se on kertomus miehestä, joka joutuu tekemään valinnan velvollisuuden ja rakkauden välillä ja naisesta, joka rakastaa - kahta miestä. Se on myös tarina, jota aiemmin ei ole kerrottu: miten tehdä raja maahan, jossa rajaa ei milloinkaan ole ollut; miten pienen kansakunnan rohkea päätös itsenäisyydestä jakaa koko maailman kahteen piiriin. Sama kahtiajako vallitsee edelleen: kansakunnan muistissa, yhä kirjoittamattomassa historiassa, rekkajonoina Euroopan Unionin itärajalla… (www.raja1918.fi/synopsis.html)

Oppimateriaali on suunnattu lukioon ja ammatillisiin oppilaitoksiin.

Oppimateriaalin on laatinut äidinkielen ja viestinnän opettaja Marjaana Mitikka.

Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino. 

Materiaali on julkaistu vuonna 2007. Linkit on tarkistettu 15.7.2014.

 

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Raja 1918

(Raja 1918)

Ohjaaja: Lauri Törhönen

Maa: Suomi Vuosi: 2007

Kesto: 114min Ikäraja: 16

Levittäjä: FS Film Oy

Näyttelijät:
Martin Bahne (kapteeni Von Munck), Minna Haapkylä (opettaja Maaria Lintu), Tommi Korpela (Kiljunen), Hannu-Pekka Björkman (vääpeli Muranen), Lauri Nurkse (luutnantti Suutari) ja Leonid Mozgovoy (majuri Gentsch)


Suuri historiallinen rakkausdraama kapteeni von Munckista, joka lähetetään kansalaissodan päättymisen jälkeen keväällä 1918 pieneen Rajajoen kylään perustamaan Suomen ja Neuvosto-Venäjän välistä rajaa.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa