Rango

Kuka minä olen? Päähenkilön identiteettikriisi

a. Kameleontti on tarinan käsikirjoittajalta mainiosti valittu eläinhahmo elokuvan tarinan päähenkilöksi. Kameleontti on eläinmaailman kummajaisista riittävän eksoottinen, muuntautumiskykyinen ja ympäristöönsä reagoiva lisko.

Millainen eläin kameleontti oikein on? Sille lajityypillistä on sulautuminen ympäristöönsä. Milloin tästä ominaisuudesta on sille hyötyä? Toimiiko Rango sen mukaisesti?

Kameleontit kuuluvat suomumatelijoihin. Nimi Chamaleon tulee kreikan kielen sanoista chamai suom. maa ja leon suom. leijona. Ne luovat nahkansa, kuten käärmeetkin. Niistä pienimmät ovat 10 senttimetrin kokoisia ja suurimmat voivat kasvaa jopa 60 cm mittaisiksi. Niillä on kieli, joka voi venyä joskus pitemmäksi kuin sen muu vartalo. Kielen kärki on tahmea ja se muuttuu kuin imukupiksi, osuessaan saaliiseen, kuten sirkkoihin ja muihin hyönteisiin. Isoimmat kameleontit syövät jopa lintuja ja muita liskoja. Kameleontin silmät voivat liikkua eri suuntiin. Ne voivat kääntyä peräti 360 astetta. Sen terävät kynnet auttavat kiipeilyssä. Jotkut kameleonteista kykenevät muuttamaan väritystään. Se ei vaihda väriään taustavärin perusteella, vaan ihon väri muuttuu mielialan, valon ja lämmön vaikutuksesta. Värin avulla se myös kommunikoi.

Wikipedia. Googlen kuvahaun avulla voi käydä ihailemassa kameleontteja ja niiden värejä.

Tehtävä: Leikatkaa lehdistä kuvan palasia ja liimatkaa ne paperille. Piirtäkää, maalatkaa tai käyttäkää sekatekniikoita. Yrittäkää häivyttää liimatun kuvan palanen ympäristöönsä. Tai vaihtoehtoisesti piirtäkää/ maalatkaa kuvia, jossa eläin sulautuu taitavasti ympäristöönsä.

b. Mitkä eri asiat määrittävät sen, kuka minä olen? Ihminen voi määritellä itsensä eri aikoina ja eri tilanteissa eri kriteereiden perusteella. Identiteetti muotoutuu ja muuttuu koko ajan. Käsitykseen itsestä vaikuttavat mm. toisten odotukset, ympäristö, harrastusryhmä, sukupuoli, oma käsitys itsestä, ideaaliminä sekä reaaliminä, sukulaisuussuhteet ja tausta.

Laatikaa miellekartta Rangoksi itseään kutsuvasta kameleontista. Pohtikaa ja kirjoittakaa miellekarttaan, millaisia odotuksia toisilla on Rangosta, entä millainen käsitys sillä on itsestään jne.

c. Terraariossa koko ikänsä elänyt kameleontti viihdyttää itseään näyttelemisellä ja uusien roolien kokeilemisella, kunnes kohtalokas jarrutus sinkoaa hänen elämänsä raiteiltaan. Rangon todelliset näyttelijäntaidot ja roolinottokyky punnittaan pienessä Dirt-nimisessä kylässä ja sen ympäristössä.

Tehtävä: Rango yrittää sulautua joukkoon matkimalla erilaisia tyyppejä. Kokeilkaa matkia, imitoida erilaisia tyyppejä. Keskustelkaa ensin, millaiset seikat voivat kertoa roolihahmon iästä, sukupuolesta, itsetunnosta ja pärjäämisestä. Kokeilkaa myös erilaisia puhetapoja ja -murteita sekä karrikoitujen maneerien käyttöä roolin rakentamisessa. Millaisia erilaisia liikkumistapoja keksitte? Keksikää itsellenne joku roolihahmo ja etsikää siihen sopivat roolivaatteet.

Esitelkää uusi hahmonne muille ja videoikaa esitykset.

Ottakaa kuva hahmostanne ja tehkää luokan seinälle henkilögalleria.

Kirjoittakaa myös henkilöstänne tarina.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Rango

(Rango)

Ohjaaja: Gore Verbinski

Maa: USA Vuosi: 2011

Kesto: 109min Ikäraja: 12

Levittäjä: Finnkino Oy

Näyttelijät:
Näyttelijät: Johnny Depp Abigail Breslin Bill Nighy Isla Fisher Alfred Molina Harry Dean Stanton Ray Winston Timothy Olyphant ____________________________________ Reino Nordin Elena Leeve Ella Haartti Jarmo Mäkinen Jukka-Pekka Palo Ossi Ahlapuro


Rango on elokuva Villin lännen legendasta, muukalaisesta joka pelastaa kaupungin - ja samalla myös itsensä.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa