Rango

Tyypillinen juoni lännen mausteilla

a. Elokuvan kerronta etenee yleensä toistuvan kaavan mukaan:

Alkusysäys esittelee päähenkilön ja tämän ongelman.

Esittely ja syventäminen kertovat lisää henkilöistä ja heidän suhteistaan. Kuvataan ympäristöä ja esitellään tavoitteita ja esteitä.

Ristiriitojen kärjistyminen: tapahtumat seuraavat toisiaan vauhdikkaasti ja huipentuvat  loppuratkaisua edeltävään kohtaukseen.

Ratkaisu: nopeat ja lyhyet kuvaleikkaukset vauhdittavat pääristiriidan ratkeamista.

Häivytys: ratkaisu päättää elokuvan, mutta häivytys antaa katsojalle vielä mahdollisuuden myötäelää päähenkilön ilossa/surussa.

Rango-elokuvan juoni on tyypillinen lännenelokuvan juoni.

Alkutilanne: kaupunkiin saapuu itsestään suuria luuleva muukalainen, joka astelee omituisten otusten saluunaan, jossa on painostava tunnelma. Uuden lainvalvojan, sheriffin tehtävä on selvittää kaupungin kadonneiden vesivarojen arvoitus. Lopussa on välienselvittely ja elokuva päättyy sankarin ratsastaessa kohti horisonttia.

Kirjoittakaa elokuvasta tarina em. kaavan mukaan, niin että jokaiseen kohtaan tulee joku elokuvaan liittyvä asia. Mikä oli päähenkilön ongelma/ haasteet, jotka vievät tarinaa eteenpäin? Millaisia vastavoimia Rango kohtasi?

b. Millainen alkusysäys tarinassa oli? Millainen vaikutus sillä on tarinan etenemiseen? Elämäänsä kyllästynyt lemmikkikameleontti viihdyttää itseään terraariossa, kunnes auto jarruttaa äkisti ja terraario paiskautuu tienpenkkaan valtatien varteen. Yhtäkkiä kaikki tylsä, mutta turvallinen on poissa.

Uuden tilanteen myötä elokuvan komediallinen tunnelma muuttuu ja western-elementit alkavat kuljettaa tarinaa eteenpäin.

Pohtikaa pienissä ryhmissä, millä muulla tavoin Rango-elokuva olisi voinut alkaa?

Alkusysäys, yllättävät käänteet sekä juonen huippukohta, jota seuraa ratkaisu, ovat tarinan kerronnan koukuttavia mausteita.

Keksikää ja kirjoittakaa Rangon tarinaan jatko-osia. Osaako kameleonttiystävämme  jatkotarinoissa yhä  yllättää?

c. Käykää katsomassa internetissä seuraava linkki aristoteelisesta dramaturgiasta, sekä sivuilta löytyviä tarinan kirjoittamiseen liittyviä tehtäviä ja virikkeitä-kohtaa.

http://oppimateriaali.wikidot.com/aristoteelinen-dramaturgia

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Rango

(Rango)

Ohjaaja: Gore Verbinski

Maa: USA Vuosi: 2011

Kesto: 109min Ikäraja: 12

Levittäjä: Finnkino Oy

Näyttelijät:
Näyttelijät: Johnny Depp Abigail Breslin Bill Nighy Isla Fisher Alfred Molina Harry Dean Stanton Ray Winston Timothy Olyphant ____________________________________ Reino Nordin Elena Leeve Ella Haartti Jarmo Mäkinen Jukka-Pekka Palo Ossi Ahlapuro


Rango on elokuva Villin lännen legendasta, muukalaisesta joka pelastaa kaupungin - ja samalla myös itsensä.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa