Risto Räppääjä ja liukas Lennart

Väärinkäsityksiä ja hassuttelua

a) Millaisia väärinkäsityksiä elokuvan tari­nassa tapahtuu?

  • Risto Räppääjä -kirjasarjan tarinat ja niiden huumori perustuvat usein erilaisiin väärinkäsityksiin. Etsikää tarinoista sellaisia kohtia.
  • Millaisia väärinkäsityksiä omassa elämässänne on tapahtunut? Voitte joko keskustella aiheesta tai tätä sarjakuvapohjaa apuna käyttäen kuvata ja kirjoittaa väärinkäsityksistä.

b) Millaisia väärinymmärryksiä on M.A. Nummisen runossa “Opettaja ja lapset kaupungissa”?

Opettajan huulia varmaan heilutti tuuli. Silloin lapset kaiken väärin kuuli. Opettaja sanoi, että tuolla on kaunis patsas. Lapset kuuli, että onks sulla täynnä vatsas.

Ja kaikki ryntäs heti ravintolaan.

Opettaja museoita näytti ja vähän vertauksia käytti. Taulu sanoo menkää, jotain lyökää ja oppilaat kuuli, että menkää, jotain syökää.

Ja kaikki ryntäs heti ravintolaan.

Sitten opettaja puhuu musiikin hienoista voi­toista. Suurten mestarisäveltäjien soitoista. Beethoven oli viimein kuuro. Oppilaat kuuli, että siellä on valmis puuro.

Ja kaikki ryntäs heti ravintolaan.

Kuunnelkaa tarkemmin kappaleen sanat esim. levyltä ”Valtava jänis” tai “Niemisen pojat ja naapurin äijä”. Keksikää lisää riimisanapareja, joita voisi “kuulla väärin”.

c) Elvi-täti kutsuu lapset syömään makka­rasipattia. Tiedättekö muita hauskoja, oikeita ruokien nimiä? Kanaviillokki, pyttipannu, klimppisoppa, vatkuli, veripalttu, röstiperunat, rössy, tsupukka, kokkeli, mykykeitto, kinkkukiusaus, köyhät ritarit, pappilan hätävärä, lapskoussi, nauravat nakit, halkisuolaiset, lörtsyt...

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Risto Räppääjä ja liukas Lennart

Ohjaaja: Timo Koivusalo

Maa: Suomi Vuosi: 2014

Kesto: 80min

Levittäjä: Walt Disney Studios Motion Pictures Finland

Näyttelijät:
Samuel Shipway, Sanni Paatso, Vesa Vierikko, Minttu Mustakallio, Riitta Havukainen


Rauha-täti saa mielestään loistavan idean: heidän pitää löytää mies, joka olisi sopiva isähahmo Ristolle. Risto ei ole ideasta ollenkaan innoissaan.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa