Risto Räppääjä

Käytöstavat

a) Rauha antoi Ristolle käytösohjeita, kun tämä oli menossa Nellin luokse kyläilemään: ”Herrasmiehen täytyy aina nousta ylös, kun nainen nousee pöydästä.” Kuinka Risto onnistui olemaan hyvin käyttäytyvä nuorimies? Kirjassa Elvi komentaa unissaan Ristoa: ”Lippalakki pois päästä, kun syöt, sinä pojankikkare!” (Hetki lyö s. 27, Tammi.)

b) Millaisia käytösohjeita tai -sääntöjä tunnette? Mm. ruokailu, vanhempien ihmisten huomioiminen, oven avaus, bussissa matkustus. Eroavatko miehille ja naisille annetut käytösohjeet toisistaan? Mikä merkitys hyvillä tavoilla on?

Jo keskiajalla annettiin käyttäytymisohjeita. Tässä muutamia neuvoja Erasmus Rotterdamilaiselta nuorukaisille hurjia syöminkejä varten vuodelta 1530:

Cullainen Kiria Nuorukaisten Tapain Siwollisuudest:

Coconaisia Paloja äkisti niellä on Nälkäkurkein ja Narrein Tapa.

Ojenda toiselle nijtä joistas puolen syönyt olet ei ole cunniallinen Tapa.

Nijn cuin myös ricki purtua Ruoca otta suustans ja panna Lautaiselle on ruma. Sillä jos jotakin on otettu jota eij taita alsnieldä nijn käändäkön itzens pojes ja salaisest heittäkön johongun paickaan.

(Lähde: http://www.tkukoulu.fi)

 

 

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Risto Räppääjä

Ohjaaja: Mari Rantasila

Maa: Suomi Vuosi: 2008

Kesto: 79min

Levittäjä: Nordisk Film

Näyttelijät:
Niilo Sipilä, Mimmi Lounela, Annu Valonen, Ulla Tapaninen, Martti Suosalo


Risto on kymmenvuotias rummuttava poika. Hän asuu kerrostalossa tätinsä, puhelinmyyjä Rauha Räppääjän kanssa ja haaveilee esiintymisestä.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa