Risto Räppääjä

Kerron itsestäni

a) Tehkää itsestänne omakuva. Se voi olla piirustus, maalaus, monotypia tai sekatekniikalla tehty kollaasi. Omakuva voi olla esittävä tai sitten mielenmaisema, joka kertoo sinusta ja asioista joista pidät.

b) Tehkää itsestänne kirjeenvaihtoilmoituksia, joissa kerrotte itsestänne, harrastuksistanne sekä muista kiinnostuksen kohteistanne.

Herra Lindberg runoilee: ”Hei täällä ujo hattara, yksi tuhannesta. Olen siisti ja hyvätapainen ja kaipaan ystävää. Hei, täällä edustava hahtuva Snappertunasta. Olen reipas ja liikunnallinen ja kaipaan jotakin pysyvää. Olen harvinaisen höttöinen, vaaleanpunainen. Olen harvinaisen höttöinen, mutta haihtua halua en.” (Lähde: Risto Räppääjä. IPANAPA records, EMI Finland 2008)

c) Kirjoittakaa itsenne valmistusohjeita ruokareseptin muotoon. Reseptistä selviää henkilön ominaisuuksia sekä harrastuksia. Kirjoittamisen voi aloittaa miettimällä kysymyksiä itsestään. Millainen olen, mistä pidän, mitä osaan hyvin, kuka tai mikä olen, miltä näytän, missä viihdyn jne.

d) Kuvailkaa itseänne kirjoittaen. Käyttäkää kirjoittaessanne erilaisia tyylejä, kuten ylevästi, huumorilla, slangilla, jne. Keksikää ja käyttäkää itsestänne erilaisia kielikuvia.

Metafora eli kielikuva on vertaus, jossa ei käytetä sanoja kuin tai niin kuin. Kuu on juusto, Hilkka on hiiri, lähteen silmä, kosken niska. Runoilussa myös erilaiset liioittelut maistuvat makealta. Jollekin elottomalle annetaan elollisen ominaisuuksia eli verbimetafora: Koski ärjyy, moottori pauhaa, sade soittelee. (Lähde: www.tnk.utu.fi, etaopit.pp.fi)

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Risto Räppääjä

Ohjaaja: Mari Rantasila

Maa: Suomi Vuosi: 2008

Kesto: 79min

Levittäjä: Nordisk Film

Näyttelijät:
Niilo Sipilä, Mimmi Lounela, Annu Valonen, Ulla Tapaninen, Martti Suosalo


Risto on kymmenvuotias rummuttava poika. Hän asuu kerrostalossa tätinsä, puhelinmyyjä Rauha Räppääjän kanssa ja haaveilee esiintymisestä.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa