Risto Räppääjä

Muuttaminen ja uudet ystävät

a) Keskustelkaa pareittain tai pienryhmissä, miten seuraavat sanat liittyivät elokuvaan; muutto, yksinäisyys, naapurit

b) Keskustelkaa, miksi ihmiset muuttavat? Mitä kivoja asioita muuttamisesta usein seuraa? Millaisia asioita jää kaipaamaan? Mitkä asiat ovat tuntuvat tärkeiltä nykyisessä asuinpaikassanne?

c) Nellin perhe muutti Riston naapuriin. Aluksi Nelli on aluksi melko yksinäinen ja hän laulaa: ”Minä kaipaan vanhaan kotiin takaisin. Minä kaipaan vanhan pihan oravaa. Lasta ei saa uuteen kotiin kuljettaa. Lapsen paikka on vanhassa kodissa. Lapsi ei viihdy muuttokuormassa. Lapsi ei tahdo uutta kaveria. Vanhat ovat paljon parempia. Minä kaipaan vanhaan kotiin takaisin. Siellä verhon takaa katsoin täysikuuta. Minä kaipaan vanhan pihan harakkaa. Lasta ei saa uuteen kotiin kuljettaa.” (Lähde: Risto Räppääjä. IPANAPA records, EMI Finland 2008)

Kuunnelkaa laulu elokuvan soundtrack-levyltä. Laulun nimi Minä kaipaan vanhaan kotiin takaisin. Millaiselta muuttaminen Nellin mielestä tuntui? Mitä hän kaipasi entisestä kotipaikastaan?

d) Uusia ystäviä. Keskustelkaa, miten voi tutustua uusiin ihmisiin. Onko helppoa saada ystäviä? Millaisia ovat hyvät ystävät? Säilyykö ystävyys aina? Oletteko menettäneet ystävän? Miltä sellainen tuntuu? Muistelkaa omia tutustumistarinoitanne. Mitä sanoitte tai teitte saadaksenne ystävän tai jotta olisitte tutustuneet?

Elokuvasta voi tilata koulukinonäytännön elokuvateatteriin.

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Risto Räppääjä

Ohjaaja: Mari Rantasila

Maa: Suomi Vuosi: 2008

Kesto: 79min

Levittäjä: Nordisk Film

Näyttelijät:
Niilo Sipilä, Mimmi Lounela, Annu Valonen, Ulla Tapaninen, Martti Suosalo


Risto on kymmenvuotias rummuttava poika. Hän asuu kerrostalossa tätinsä, puhelinmyyjä Rauha Räppääjän kanssa ja haaveilee esiintymisestä.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa