Sammyn suuri seikkailu

Merten saastuminen

Sammyn matkan varrella ja elämäntarinan aikana meri on muuttunut. Mitä elokuvassa kerrotaan meren muuttumisesta? Ilmasto lämpenee. Ihmiset kaatavat mereen jätteitä ja roskaavatympäristöä. Maailman merillä tapahtuu öljyonnettomuuksia, ihmiset tehokalastavat ja jatkavat kiisteltyävalaanpyyntiä.

Sammy kohtaa myös ihmisiä, jotka yrittävät suojella meriä ja sen eläimistöä.

a. Millainen on meri elinympäristönä eri näkökulmista katsottuna? Jakautukaa ryhmiin ja sopikaa jokaiselle ryhmälle oma, eläimen tai ihmisen näkökulma. Pohtikaa, millaiselta meri näyttää tai millaista olisi olla veden alla, pinnalla, rannalla tai ilmassa eläimenä tai ihmisenä.

Maalatkaa kuvia, joissa kokeilette erilaisia kuvakulmia. Miettikää, kuvaatteko vettä esim. ylhäältä katsoen vai pinnan tasosta käsin.

b. Heittäytykää toimittajiksi ja kirjoittakaa uutisia Valtameri Sanomiin. Kirjoittakaa uutisia eläinten tai ihmisten näkökulmasta. Sopikaa yhdessä elokuvasta kaksi tai kolme mieleenpainunutta kohtausta, joita käsittelette uutisteksteissä. Aiheina esim. tankkerin öljyturma tai tuhansien kilpikonnan poikasten kuoriutuminen.

c. Keskustelkaa, miksi vesiä kannattaa suojella? Miten vesiä voi suojella? Mitä kukin meistä voi tehdä?

Vastatkaa Liitteessä 1 olevaan ympäristöaiheiseen tietokilpailuun.

Seuraavassa osoitteessa on Itämeren suojeluun liittyvää aineistoa, mm. tehtäviä: http://www.itamerenoppimispolku.fi/?cat=13

Materiaaliin liittyvät elokuvat

Sammyn Suuri Seikkailu

(Sammy)

Ohjaaja: Ben Stassen

Maa: USA Vuosi: 2010

Kesto: 86min Ikäraja: 7

Levittäjä: SF Film Oy

Näyttelijät:
Petrus Kähkönen (Sammy),Tuomas Uusitalo (Ray), Saara Lehtonen (Shelly), Elina Knihtilä (Vera), Pirjo Lonka (Rita), Janina Andersson (Snow), Akira Takaki (Pikku-Sammy), Aarni Hyökki (Pikku-Ray),Maria Takaki (Pikku-Shelly), Veikko Honkanen (kertoja-Sammy), Pekka Autiovuori (Fluffy), Seppo Pääkkönen (Slim), Antti Pääkkönen (Lokki), Aarre Karén (kilpikonnavaari), Inkeri Wallenius (kilpikonnamuori)


Sammy on jo vanha merikilpikonnauros. Odotellessaan omien poikastensa kuoriutumista, hän kertoo oman elämäntarinansa.

Oppimateriaalit ja elokuvat Sopivan elokuvan valitseminen Elokuvateatterien ja levittäjien yhteystietoja Koulukinonäytännön järjestäminen elokuvateatterissa Ohjeita elokuvan katsomiseen koulussa